Předchozí 0337 Následující
str. 334

r. 1595 na Jana Blíževského z Bliživa na Éesanicích, že mu vytkl, »že není mu roveň v rodu a starožitnosti a dokud živ v rodu mu roveň nebude, nebo vědí, kdo jsou Blíživští a Chřo-pičtí a nech mi ukáže strejce« (předky a příbuzné).

Jiné nářky, jež bývaly předmětem rozhodování soudů: »Mám tvou poctivost, v své ruce, a to chci provésti, že si měl viseti, lehkomyslný potvorníče, nemůžeš se mi v ničem rovnatl.«

»Nejsi hoden,, aby nad tebou kameta letěti měla, nejsi než od vrchu hlavy až da pat huncfut.«

»Však je ten Žákaveo vrah, šelma, zrádce, a horší nežli ten, který za křem stojí'a na silnici loupí!«

»Jakou jsem poctivost ¦ paní Jošce Kamenické učinil a ona mně studeným smíchem odbyla.«

Ženy a slečny ze šlechty nebyly vybíravé ve volbě nadávek ještě šťavnatějších.

J. Stíbal:

Šarišské písničky ze Slovenska.

1. Išli furmani s cicha pomaly pred kovala na brižečku kone kovali a kto jim bul pan, ten) naš koval sam, chcel un sklamao švárne dzivče, oklamal še sam. Dzivče od vody, koval do vody, poěekaj me' švárne dzivče, daj koňom vody.

2. Ked som išol kolo mlyna, ešči nebul dzeň, postrelnul som švárne dzivče, ono plelo len. A ty dzivče, švárne dzivče, musiš moja bic, a či bi ce Boh ňeskaral, úeznam nič robia A či to je ne robota, ked ja pleju len, telo ja še naučila od svej matky lem. — Vysvětlivky: koval, kovář; s cicha, potichu; un, on; po~ střetnul, potkal; skarať, potrestat; telo, tolik.

3. Pomočil me, pomočil drobny diždžik uboči, pomočil me v šašine, pri tej švárnej dzivčine. Podzme mila, podznie dun, nej nestojím na diždžu, muj koníček i ja sam, na koňovi muj sersam, — Vysvětlivky: šašina, chvojí; dun, dovnitř; sersam (mad'.), náradí.

4. A za našu stodolečku- jasne slnko šviei, zašala tam milą moja všelijaké kvitky, jak zašala, zahrabala, bila ruža zešla, prišla za mnu mila moja, do kasárni prišla. Ked ši prišla, šedni sebe na moju poscilku, že by kamaraca znali, že ja mam fra-jirku.

5. Ked ja sebe po jarečku zajdzem, ta, ja sebe frajirečku na-jdzem, taka budze: čarne očka mala, jak by sebe vymalovac dala, čarne očka i kandrate (kudrnaté) vlasy, také dzivča od velikej krasy.

6. A tam dolu pri Prešove, co še stalo v jednim dome, jest


Předchozí   Následující