Předchozí 0340 Následující
str. 337

1925: Stručný národopisný, popis Plzeňska i západních Čech vůbec. Napsal L. Lábek (Kč 5—). — VIII. 1927: O původu lidového kroje ženského v západních Cechách. Napsala Marie Láb-ková. — Kromě toho vydal L. Lábek, Lid na Plzeňsku, Obraz jeho života a'práce v domě Gerlachovskom v Plzni, Príručka pro návštěvníky musea. Vydalo Národopisné museum Plzeňska péčí Společnosti pro národopis a ochranu památek v Plzni roku 1927. O knize podám bohdá zprávu v Českém Lidu XXVIII, č. 1.

V tomto čísle C. L. seznámím s obsahem VIII. ročenky,


Obr. II. Živůtky, peřinka a punt. la, lb, 2. Staňkovsko. 3, 4. Chodsko.

která (vedle úřední Zprávy o činnosti Národopisného musea Plzeňska za rok 1926) obsahuje na prvním místě: O původu lidového kroje ženského' v západních Čechách. Srovnávací krojová studie se zřetelem k původnímu kroji slovanskému z 20 panství západočeských, a to: Plzeňského, Plaského, Radnického, Hradišťského, Přeštického, Chotěřovského, Klatovského, Staňkov-ského, Nýrského, Chodského, Horšovotýnského, Tachovského, Chebského, Falknovského, Tepelského', Loketského, Bezdruži-ckého, Žlutického, Stříbrského, Touško'vského... Tklivě dojímá věnování, nic více a nic méně, nežli »Mamince«.

Obsah: Západočeský lidový kroj jest pozůstatkem středověkého obecného kroje českého z ddb svého rozvoje až do XVI. století. O původnosti lidových výšivek. Slovanská bílá barva smuteční z do'b ranného' středověku se udržela u lidového kroje do polovice XIX. století. Obléčka. Eukávce. Živůtek. Šněro-vačka. Sukně. Zástěra. Kožichy. Kabátky. Pásy. Šperky. Pun-


Předchozí   Následující