Předchozí 0019 Následující
str. 17

tavýeh vlastenců, soustředěných v Matici Opavské. Pročítám články o jednotlivých oborech a směrech, činnosti Matice Opavské, o poměrech předních pracovníků, vzpomínky na jednotlivá období této činnosti, utěšená i ochabující. Se zájmem neutuchajícím sleduji galerii vzácných, ušlechtilých postav, jejichž jména jsou zapsána zlatem v historii Matice Opavské. Jsou mezi nimi osobní moji přátelé, spolupracovníci Českého Lidu od založení: předsedové Matice Opavské V. Prásek, V. Hauer. A dále posud ještě nedoceněný buditel slezský J. Vyhlídal, V. Sladký, F. Mosler, Dr. J. Kapras, J. L. Mikoláš atd. Ve Věstníku Matice Opavské pracovali v zájmu národopisu slezského a v českém Lidu současně otiskovali příspěvky fc národopisu slezskému, jak svědčí četné články z jejich péra i z péra jiných spolupracovníků našich (J. Vluka budiž uveden na prvním místě). Podepsaný poictivě dostál programu Českého Lidu, že je to sborník pro studium lidu českého v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a na Slovensku.

»Českého Lidii« týká se zejména činnost Matice Opavské po stránce národopisné. 'Přichází tu vhod přehled Frant. Myslivce v Památníku pod názvem Matice Opavská a národopis. Dokazuje přesvědčivě spisovatel, že Matice Opavská získala si nehynoucích zásluh o národopis ve Slezsku založením musea a uspořádáním národopisné výstavky v Opavě v roce 1893. Matice ukazovala lidu slavnou minulost našich předků, jejich lásku k vlasti a rodné mluvě a sbírala památky, které jako drahocenné důkazy lidu a mládeži ukaKovala, a zachovati se snažila.

Máme mnoho daní národních, často zdá se, i zbytečných. Přimlouvám se, aby každý Čech uvědomělý přihlásil se k dani, kterou by odváděl jako člen Matice Opavské v Opavě. Nepatrným obnosem přispěl by k budování díla záslužného, které vyneslo za padesát let tolik ovoce blahodárného^, užitečného. Není to zásluha býti členem Matice Opavské. Je to povinnost svatá aspoň hřivnou nepatrnou přispěti k nezištné činnosti úctyhodných; vlastenců slezských (mezi nimi mnoho rodáků z Čech a z Moravy, kteří zasvětili horlivou činnost Slezsku).

Název knihy, kterou doporučuji všem čtenářům Českého Lidu: Památník Matice Opavské 1877—1927. Ěídí redakční kruh. Za redakci odpovídá proí. Václav Čepelák. V Opavě, tisk »SIez-ské grrafie«, akc. spol. 1927, 8°, 220, 1 mapka (1). Obsah: Slovo vydavatelů. B**.- Tři řeky. Glos Ant.: Vznik a doba prvpí činnosti Matice Opavské. Glos Ant.: Ludvík Ochrana, první předseda Matice Opavské. Janotka František: Struěný nástin činnosti Matice Opavské. Hobzík Václav: Školská činnost Matice Opavské do r. 1918. Čepelák Václav: Věstník Matice Opavské, Myslivec Frant.: Matice Opavská a národopis. Černohorský K.: Mu-


Předchozí   Následující