Předchozí 0020 Následující
str. 18

seum Matice Opavské a jeho sbírky (12 obr.). Kožaný J.: Matice Opavská a [knihovnictví na Opavsku a Hlučínsku. Glos Ant.: Zveřejněná lidová knihovna Matice Opavské a její právní poměry. Stypa Josef: Státní obvodová knihovna opavská. Šafář Viktor: O vzniku knihtiskárny Matice Opavské. Haas M.: Několik jubilejních čísel. Gudrieh Kud.: Kulturní snahy Matice Opavské a slezský sněm zemský. Kořený Gustav: Matiční literatura a literární snahy v matičním životě. Bena Lev: Propaganda Matice Opavské a » Matiční dny«. Kořený Gustav: Matice Opavská v činnosti na Hlučínsku. Hrubý Věnc: Proč založena Matice Osvěty Lidové pro kníž. Těšínské? Kapras Jan: Slezský buditel Josef Zukal. Kapras Jan: Několik vzpomínek z mých pobytů ve Slezsku. Hauer V.: Domy Matice Opavské. Šarša Eduard: Vzpomíná Praskův žák a spolupracovník. Ze vzpomínek spoluzakladatele Matice Opavské. Pospíšil Josef: Z mých vzpomínek na Slezsko. Vašek Ferd.: Kulturní poměry na Opavsku v letech 1870—1880. Šimoš Ludvík: Jak jsme pracovali a trpěli divadlem pro Matici Opavskou. Mosler Franta: So-kolstvo — Matice Opavská. Mikoláš J. L.: Jaký podíl měla Matice Opavská na národním probuzení Těšínská. Bena Lev: Poměry v oblasti Matice Opavské v letech 1914—1918 a převrat. Jubilejní valná hromada Matice Opavské.

Nás zajímá, jak líčí Černohorský, odborník, assistent Musea Matice Opavské, sbírky, svěřené jeho odpovědnosti. Vydal otisk své znamenité studie o sbírkách musejních, zdobené pěknými, názornými obrázky, za jejichž půjčení vzdává podepsaný díky výboru Matice Opavské. Národopisné oddělení musea Matice Opavské obsahuje sbírku součástí lidového' ženského kroje z Opavska a Hluěínska, sbírku lidových výšivek, sbírku malovaného lidového nábytku a rozmanitých! drobností ze zařízení selské jizby slezské, sbírku obraisů malovaných na skle a j. Protože zvláštního oddělení cechovního pro skrovný počet památek tohoto druhu není, jsou do oddělení národopisného pojaty také cechovní truhlice, pečetidla slezských cechů a, j. Celek jest velmi kusý, neúplný. Tak z krojových; součástí nelze sestaviti úplný kroj ženy % Opavska nebo Hluěínska. Tato neúplnost vyvažuje zase hodnota jednotlivých předmětů, velmi vzácných a také dobře zachovalých. #,

Platí to zvláště o »gTytkách«, »špenzrecih« a j. Nejkrásnější hedvábná »g-rytka« z této sbírky, pocházející % Opavska z 1. pol. 19. stol., jest vyobrazena na tah. 6. 1. Též několik »bruslekii« (kordulí) sametových a brokátových se dochovalo1.

Na tab. ě. 2 vyobrazený »bruslek« jest zhotoven ze zeleného sametu a má bohaté vyšívání zlatými a stříbrnými nitěmi a červenou bavlnkou. Pochází z okolí hradeckého.


Předchozí   Následující