Předchozí 0023 Následující
str. 21

Z bohaté sbírky zimních čapek, t. zv. zněmčile »futrmyc< jest jedna -ukázkou vyobrazena na tab. č. 3. Vidíme kousek zlaté »borty«, jíž jest pošita, 'bohatou výzdobou »denka«, zlatem a stříbrem vyšívanou, posetou lesklými patáčky, po stranách visí »šnury«, hedvábné stuhy, protkávané pestrým květinovým vzorkem, z nichž jest také uvázána, velká »kyča« s konci hluboko dolů splývajícími.

Stejně početná jest sbírka lehkých, bílých čepečků, t, zv. »karkulí« (tab. ě. 4.—6.). Jsou buďto bílé vyšívané (velká většina), nebo »zlatem vybijane«, poseté drobnými barevnými perličkami, zlatými a stříbrnými patáčky, lesklými plíšky, složenými do hvězdic, jejichž střed vyplňuje modré, rudé, zelené a j. sklíčko nebo kámen. Vrchol vyšívačské a krajkářské dovednosti slezských žen'jest právě v bílém vyšívání šatek, plen, karkulí a v ručních krajkách, jimiž jsou tyto předměty pravidelně lemovány. Rozložte před sebe větší množství »karkulí« a srovnávejte. Stěží naleznete dvě »denka«, která by měla vzor úplně týž. Jak bohatá a živá tvůrčí invence se zde projevuje.

Tab. č. 7. ukazuje, jak se přes karkuli uvazovala »šnura« a jak se vázala v »kyču«. Pozornějšího povšimnutí zasluhuje si také ruční krajka, jíž jest tato karkule lemována. Jest to původní krajka bolatská, dnes již velmi vzácná.

Sbírka přikrývek, »zástěr« a »šatek«, obyčejně v jednom roíhu bíle vyšívaných, jest skutečně velmi skrovná. Kostelní přikrývky z této sbírky, reproduk. na tab. ě. 8., pocházejí z- Opavska. TJponkovitý vzorek přikrývky na tab. č. 9. vyskytuje se dosti často na slezských šatkách z poč. 19. století. Druhá, přikrývka jest zhotovena z plátna mnohem hrubšího a jest také starší než předešlá.

S motivem její výzdoby, s dvojhlavým orlem, s jelínky a j., setkáváme se na lidových výšivkách téměř všech evropských národů, vyskytuje se dokonce na lidových výšivkách západního Ruska. Máme doklad, že tento motiv byl také oblíben ve Slezsku. Vel&é zjednodušení tvarů a primitivní způsob provedení vyvolává dojem značné starobylosti, ačkoliv tato přikrývka není starší než 150 let. Okraj jest lemován širokou paličkovanou krajkou. Také tato- výšivka pochází z Opavska. Vedle několika vyšívaných plen jest v této sbírce ještě skrovný počet tištěných »lipiských« šátků, dětský kapturek a četné jiné drobnější předměty.

Malovaný nábytek jest velmi skrovně zastoupen, vysokým příborníkem, truhlicí a rožní skřínkou velmi jednoduchých tvarů. Výzdoba obvyklá: na modrém podkladě jsou namalovány jasnými barvami rozmanité květy.


Předchozí   Následující