Předchozí 0024 Následující
str. 22

Malované obrazy na skle, ukázka na tab. č. 10., neliší se podstatně ani motivy ani provedením od podobných obrazů moravských (»ždánských«). Některé byly darovány-z Hrabyně. Bylo by zajímavo zjistiti, zda se takové obrazy vyráběly také ve Slezsku, nebo zdali se sem dostaly obchodem a odkud.

Matěj Křópal z Břochovan:

Hanácká banda z Těšetic od Holomóca.

(S obrázkem.)

Po válce v roko šestašedesátym vrátil se Janek Svozelu z vujne dom, do Těšetie. Na kabátě na prsách sám metál e zá-složné křéž. Slóžel 16 let cisařo páno v nekoleka regimentách o bandé jako znamenité flighoriiista a postopoval od eléva na frajtra a od frajtra furt véš a véš a jedno hvězdičko za drohó mo přešévale, až to dotáhl na kapelníka. Bel člověk krásné, skoro dva metre zvéške, šěóplé a rovné jak svíčka.

Tenkrát bélo na Hané okolo Těšetie plno takovéch chasniku, keři od 14 let slóžele o mozeké v armádách pod starém Ea-deckém a dež se vrátile dom, brzo se ščoikle dohromade a zalo-žele torecké bando lebo, tak říkajíc, kapelo1 na ' fókaei inštru mentě, kery si přenesle z Netálie, dež armáda reterirovala. Boď te inštrumente laceno kópile a lebo e sebrale na památko a keré inštrument do harmonie chebil, ten zakópil Janek Svozelu z peněz, kery si převezl z. vujne jako odbetny • lebo tak zvané abfertiguňg.

Takto teda zaležel Janek Svozel slavnó bando v Těáeticich, a nebelo ani potřeba, abe se dloho secvičovale, deť to bele skoro sami doslóženi šikovateli a cuksfiři a takové felvébl od mozoke bel chetřéši a šekovnéši, než deset konservatóristu. Všecko hrále zpaměti, jak holt bele zvekli na vujně a samé těžký kóske »na poslóeháni« a dež spostile do tance, tož se neodržele ani panáček, abe si pře takové moizece nezatrdlovale. A jak to hřmělo v hospodě, dež všeci spostile % plnéch plic! Tenkrát nehrávale štrajch, ale všecko se fókalo a kapela těšetická měla všecke potřebný inštrmente zastópeníy od ilabrnéto až po te »kvočneí (horné) a až po to »ofigiajdo« (b bas).

Janek Svozel bel virtuos na flighorno a dež se hrál koncertní program, dečko se rád okázal jako' sólista a nérač hrával sólo (z opere »Ernani« od Verdiho) a lebo Štrébingrove variace. Pře zahradnich koncertech béval program decke prvotřídní. Bel tehdová v módě »Faust« od Gounóda a směs z »Fausta< se Hanákům toze lébila, šlo to pěkně do ooha. Jako drohy číslo


Předchozí   Následující