Předchozí 0025 Následující
str. 23

béla fantasije z oper »Hug-eno>tti«, »Kig-oletto«, směs z »Tróba-dóra«, valčík z »Romeo a Julie«, zkrátka samé veleky kóske z oper, tehda slavnéch. Ke konco programoi si mozekanti nérac šóstle koronovačni marš z opere >;Prorok« od Meyerbéra, a jak jož sem řekl, všecko z hlavě, z paměti.

A bele to železni fókači! Deí si představte, ca se naíókale na takové hanácké, selské svajbě, kerá na Hané trvávala od sobotě do patka. V soboto bele štandrle pro nevěsto a v nedělo mozeka ve dvóch hospodách pro chaso, abe si to tancováni divke a pacholci odbele a nezavazele svatebčanům v následo-jicich dnech svatebních. V pondělé bele v kostele zdavke a z kostela se jelo zpřímo na zól a do oběda se tancovalo. Pře obědě, lebo tak říkajíc »aa stolama«, hrále mozekanti něco' na poslócháni a to se nahrále také dost, dež pomeslime, že takové oběd trval na' Hané až do 6ti hodin. Večír zas všecko šlo na zól, kde se hrálo do tance a jeden kósek za drohém. Ženich jož dávnoi bel doma s nevěsto, ale hosti to držele až hodně do rána. V óteré, ešče nevespani, tahle jož drožbi po< dědině s mozekó a svolávale svatebčane na dálši svajbováni. A žas to šlo durch. Ve středo, abe také donrkaři z teho něco mele, věnoval obe-oéně ženich nekoiek beček piva, vařel se gnláš a lebo se pře-nesle zásobě hozenyho a začaloi zase řáděni a nebelo terno1 konca ani ve štvrtek, kde se ešče vodile maškare po dědině a večir na novo tancováni a kroceni na zóle a končelo, to- v pátek ráno. A debe nebel pátek pust, keré stáři Hanáci p'řisno dodržovale, nebelo be svajbováni konec ani snad v nedělo. A mozekanti pile jak dohe a fókale furt a furt. Vedržel be ta dneska riehdot

Néni teda divoi, že po letech jeden po drohym z té prvni bandě Svoaelové odcházele k nebeské armádě. Svozel se ale zavčas dovedl starat o dorost a hledal meze chasnikama talente, teda kloke, keři be mele dobrý oše a náchelnost ]j mozekant-skýmo stavo. Naočel jich fókat a jako eléve jich lifroval k vo-janském mozekám, aby chlapci také o bandé mele lehčí vujno, než ti, co pacovale gaňke a bele orčeni doi prvnich linie.

^ Z vujne se vrátile chlapci jako prima mozekanti k bandě Svozelové. A nemeslete si, že takové klok, keré přesil k Svoze-lovi do ocení, měl na růžích ostláno. Ten chodák něco zkosel, než se naočel tróbit první intrádo! Co chvilka dostal nejakó za tělo a ochále měl pořádně vetáhany a dež začal natahovat moldánke, tož mosel na dvoře ščipat a rovnat dřivi, abe přišel na iny mešleni a dež pak v tróbeňó znovo cheboval, Svoizel mo po dvoře dřiví rozházel a chlapec mosel rovnat znóvo*.

Kapelník Hikl od šterapadesátyho v Holomóce platil Svo-zelovi za každyho veočenyho 30 renskéch a klok bel přejaté na vujnu k mozece jako elév. V Lóčanech béval pastéř Kódelák a


Předchozí   Následující