Předchozí 0050 Následující
str. 48

b) Dožinková (jiný nápěv). »Do kolečka.« Tu máte sediace (pantáto), tu máte věnec, huž sme vám požili šechem váš voves (huž máte konec). Huž sme vám požili šecko1 vobjilí, ©o ste na nás chtíli, sme hudělali. Str. 119: Bulácká. 1. Pode mlyjnem nade mlyjnem husy se točí, vean, Pepíčku, karabínu, třel jim do voči. Ha to já nehudělám, ty husy já dolbře znám, to sú husy z, toho mlyjna, kam já chodívám. 2. To sú husy popelavý, sivýho peří, zkázala mně má panynka, že mně nevěří. Hdyž nevěříš,, já nedbám,, z toho si nic nedělám, tvá hlavjička fcrncovjitá může jít jinam. 3. Pršívalo jen se lilo, byjvalo bláto, já sem k vám přec chodívával, nedbal sem na to. Í6ko< se mám trmácet, svý peníze hutrácet, ty mji musíš, má Hančičko, šecko navracet. 4. To je snadlý navracení, snadlá návratka, za kryjcárek prstýneček, dje šnaruvátka. To já tobě ráda dám', jen hdyž ty nepureš k nám, tvá hlavjička kudrnatá může jít jinam. (Píseň všečeská, složená ze dvou prvků: o husách a »pršívalo«, s týmž nápěvem všude známých, československých.) Dr. Jaroslav Štěpánek, předseda Okresního sboru osvětového ve Kdyni, má opět zásluhu, že hezoučká sbírečka Jindřichova vychází tiskem v sličné zase úpravě a lacino se prodává (10 Kč). A snad smím prozraditi, že nemenší zásluhu o sbírku* Jindřichovu má ušlechtilá choť dra Štěpánka, Hana Štěpánková, která provází mistra Jindřicha na sběratelských potulkách a při záznamech pomáhá i přispívá svou přívětivostí a roiztomilostí k získání důvěry mezi opatrným lidem chodským.

Svoje zkušenosti na těchto studijních cestách vylíčila Hana Ště-pánková v »Poslu od Čerchova« v článku »Za chodskou písní.-. Použila tam různých lidových chodských rozprávek a názorů, jimiž doprovázeli Chodové a Chodky svoje písničky. Spisovatelka líčí živě svoje zkušenosti, jako byste viděli a slyšeli toto pozadí k vydání Jindřichových písniček.

V. J. Obšívač, vážený spolupracovník náš, vydává spis »Radhošť a Pustevně«, bohatě vyzdobený obrázky. Čtenáře Českého Lidu vedle místopisné a vlastivědné stránky obsahu bude zajímati látka národopisná, pilně sebraná od rodáka ze Frenštátu. Všímá si spisovatel: nářečí, pověstí, salašnictví, písní, pustevní, Gallašových prací, pověr, dobývání pokladli, pálení ohňů svatojanských atd. Zařadili jsme do tohoto č. 1. Českého Lidu XXVIII, přílohou obraz svatyně na Radhošti jako ukázku vyobrazení z Obšívačova díla.


Předchozí   Následující