Předchozí 0101 Následující
str. 99

váš příbytek, také dům, Ježíšek nám povídal, kdo by nám koledu dal, že se s nim o to porovná, třebas málo dal. 15. Jen my Ježíška milujeme, jej poslouchejme, jeho svaté přikázání zachovávejme, srdce čisté připravme, by on. k nám šel, žádáme, jako betlémští měšťané tvrdí nebuďme. 16. Ježíšku, králi nebeský, k tobě voláme, chraň nás ode všeho zlého, tebe žádáme, pro tvé bídy trápení, chudobu zde na zemi, uděl svaté požehnání na naši zemi. 17. Uděl svatého pokoje římským křesťanům, ať se vespolek snášejí, dej pokoj stavům, ať tě mužem chváliti, v pokoji živi býti, potom tobě v nebi věčnou chválu vzdávati.

Prof. Jaroslav Veselský:

Vánoční písně a betlemy staré Třebíče*)

K Svati Třem Kralu.

1. Pohledme k bránam, jeruzalemskim, tu podivíme se skutkům bozskim, bliži se tři králové, za nimi vembloudove statkem velkim.

2. Tu jeden druhému v cestu vchazi, pta se, odkud a proč sem přichází, neb každi z jiné stráni tu se schaai v brani, aj moc bozi.

3. Hned sob j e přiěinu vijevuji, proč a odkut přišli oznamuji, hle jak stejné přičiní jdou do judske krajini, vipravuji.

4. Že spatřiti hvězdu jediného Sina božiho, krále mocného, jdou, bi se mu klaněli, dari objetovali, kdiž najdou ho.

5. V tu chvíli ku králi pospíchali, kde se narodil, vedet žádali. Herodes se kormoutí, nad mužův těchto přišti jsa strnuli.

6. Však se on přeci na oko st-avi, že nechá zvolat sve moudré, pravi, bi oni oanamili, jim misto vijevili, o srdce zli!

7. Tak, jak lstiví had Evu podv(e)dl, ji svou ulisnosti k padu přivedl, tak Herodes bezbožní, zradni, tiran ukrutní, zlosti zbledl.

8. Učeni před krále předstoupili, kde se nia zrodit král, . oznámili, kterakž (z) mrtssta Betléma jisté knize povstat ma,

jim pravili.

9. Tu Herodes, jsa plni podvodu, pravi lstivé při jejich odchodu, bi jej pilne hledali, pak jemu vjedet dali bez odkladu.

10. Ze i on chce k nemu richle jiti, jemu tež i svou poklonu vzdati, jsa však pln bezbožnosti v srdci, tiranskou zlosti1 jej zhubiti.

11. Tu. se opět na cestu vídali, přijm© ku Betlému putovali, hvězdu op jet spatřili, tu radosti plesají svati králi.


*) Srv. Český Lid XXVII, 1926, str. 119.

Předchozí   Následující