Předchozí 0102 Následující
str. 100

12. Ejhle, vskutku dite nalézají, jemuž vše sve dari podávají, tež mu poklonu vzdali, nebod boha v nem znali svati králi.

13. Však ve snach napomenuti bili, abi se ku králi nevraceli, neb chce dite usmrtit, zradne ze »vjeta sehladit, ukrutník zli.

14. Z vroucním srd(c)em hnuti se vracuji, všemocnehoi boha zvelebuji, vzdávajíc chválu jemu, jakž to panu mocnemu pro-spjevuji.

XI.

1. Nuž, pastuškové» poveste smnele, co ste videli aneb slišeli, kdiž ste nad stadem, istraží drželi, nechtějte tajit, co ste videli, neb divne vjeci stali se v, noci. To nam oznamte, vj(e)domost dejte, jdete hbité.1)

2. Radi povime, vam vipravime. Velké jasnosti vstoupil z milosti anjelski posel, k nam k stadu přišel a nam oznámil, kdiž anjel2) pravil, že se narodil sveta Spasitel v Betlemne mneste, naš Vikupitel, s pani čisté.

3. Ach, kiž je možná krasne detatko spatřiti jednou pachom látko,3) které přečistá pana splodila, nam k potešení všem porodila, ach, dete brzi, na to se ptejte, o< tom nam verne všem známost dejte,, jdete hbité!

4. Mi tam půjdeme, hned uhlídáme, na kterém miste s te pani čisté Pan se narodil, neb anjel pravil, že nalezneme v jes-lech na sene krasne detatko, to pacholátko, která přečistá pana splodila, tak pospěšme!

5. Co pak ubozi sebou- vezmeme, dit prazňi k Panu tam nepůjdeme, jisté tam nouze veliká bude, kterou tam. trpí to dite chude; musime tedi dar sebou vzíti, jemu k pomoci v nouzi přijití se přičiňte.

6. Mi vezmem sebou male kůzlátko:, z našeho stada tucne jehnatko a spolu k tomu dobre tvaruški veameš ti, Vávra, sebou do nužki, bi máti jeho a 'Josef stáři přijali od nas ti sprosté dari k obživení.

7. Mi ale vezmem krasne jablička a potešime4) s nemá pa-nacka, plenki, poduški a mouki bile, smetaní také pro dite mile, abi matička dobrou kasičku mohla uvařit svému sinačku, kdiz procitne. ,

8. Tak nemeškejme a poďme k panu, s tim malim darem přimo k Betlému, moldanki naše dobře štemujte, vesele sobje po ceste hřejme, neb vůkol všudi k Betlému hraji, anjele slavné zvučne spivaji pokoj lidu.

9. Mí pujdem napřed a tam přezvíme, zdáš spi panáček, vam oznámíme, bisme ze spaní krasne detatko nevirazili, to pacholátko. Ach, nespi. Podte, poklonu složmei, ont od nas přijme ti dari sprosté, jej pozdravme!


Předchozí   Následující