Předchozí 0103 Následující
str. 101

10. Zdrav bud, Ježiškii, naš Spasiteli, beranku bozi, Viku-piteli! Proto1 beranka za dar skladáme, to5) kůzle male za břich dávame, nebs přišel v tele svjeta celého »chladiti chřichi lidu padlého z vlasní krvi.

11. Mi neseni za dar plače ovodce,6) skrz matku Evu, Adama otce bili sme všichni večne skaženi, skra rte, Ježíšku, zas vikou-peni. Diki vzdávame, dekujem tobje, žes přišel na svet pro chřišne z nebe, spivajice.

12. V tebe věřime, naš Spasiteli, doufáme v tebe, Vikupiteli, že skrz tve svate zde narození dogdeme štasne všichni spasení, tam budem všichni vesele zvučne svou7) milou máti chválit společné as na vjeki.

XII.

1. Všechno plesa zde n,a zemi — zde na zemi, raduje se vše stvořeni — vše stvořeni, co pak jen to znamená — znamená? Nebe jest nadmíru jasne — cele krasne, noc v jasni den se zmne-nila — promnenila, ptactvo vukolivje1) spiva, všecko radosti opliva, uhlídáme, kdiž půjdeme, co to znamená.

2. Neehme všechno stati doma — stati doma, pospíchejme do! Betléma — do Betléma, tam se jisté dovime — a zvime, nebo tam po celem mneste — doizajiste — nejvědši blesk jest k videní — k podivení, podme tehdi nemežkejme, na tu radost se doptejme, podme hbité na úsvite jen do Betléma.

3. Pastuškové, kam vi jdete — kam vi jdete, žadame, správu nam dejte — správu dejte, co ta nebes proninena — znamená.2) Anjel v noci nam oznámil8) — a4) k nam pravil, že se narodil Spasitel — Vikupitel v chlevje v betlémském5) zajisté, v tom cha(tr)neme) malém miste, s pani sploaen, v jesle složen na(š) Vikupitel. |

4. Podne tehdi vši(ch)ni chbite — všichni chbite; pozdravme to krasne dite — krasne dite! Co pak sebou vezmeme — nevime. Dame za, dar naše srdce — ISste7) srdce, toi on miluje nejvíce — on nejvíce; s tim jej nejlépe8) uctime:, s tim laskavje posloužime, to on přijtae, dobře víme, naš Vikupitel.

5. Jak se všichni budem ale — budem ale, kdiž k Betlému přijdem dale — přijdem dale, při jesličkách9) chovati — chovati? Musi stalou srdce naše — srdce naše — láskou hořed u Ježíše — u Ježíše.10) Tak jej verne přivítáme11), srdce naše za dar dáme,12) podme chbite, krasne dite tak přivítejme!

6. Jak prídeme do Betléma — do Betléma, padneme hned na kolena — na kolena13) diki jemu vzdávejme — dekujme, že


Poznámky: *) vas žadame, -) radostne, 3) to pacholátko, 4) prosíme (asi chybně opsáno), 5) tež, 6) ovotce, 7) s tvou ZXV

Předchozí   Následující