Předchozí 0132 Následující
str. 130

Mensinger (Týnský) Karel, spisovatel a vlastenec český (* 9. října 1813 v Labské Týnici — t 10. října 1892 v Miláně). Vystudoval gymn. v Litomyšli, bohosloví v Král. Hradci a v Praze, kde jako bohoslovec ujal se na žádost kanovníka Stránského redakce »Přítele mládeže« a spřátelil se s Amerlingem, Škodou a jinými paedagogy. Pro vysvěcení odebral se do Král. Hradce, načež kaplanoval v Nových Dvořích, v Herm. Městci, kde založil ochotnické divadlo, knihovnu a pokladnu pro chudou mládež. Později vstoupil k vojsku, s nímž dlel r. 1848 jako voj. kaplan při pluku Reisingrově v Miláně. Když pak Rakušané opustili Milán, zůstal v Miláně, konaje v nemocnicích veliké služby raněným vojínům rakouským, zejména slovanským. Tehdejší prozatímní vláda lombardská nekladla mu žádných překážek, obzvláště, když se za něho přimluvil básník Ad. Mickiewicz, meškající v Miláně při »legii slovanské«. Když však Rakušané vtrhli opět do Milána, odebral se Mensinger s legií do Piemontu, začež prohlášen od rakouské vlády za psance a na hlavu jeho vypsána odměna 100 dukátů.' Po bitvě u Novary vrátil se do Alexandrie, kde jmenován profesorem něm. jazyka na Colleggio nazitmale.

Zde pobyl 5 roků a sepsal Slovníček vlašsko-francouzsko-ně-mecko-anglický. R. 1855 povolán za polního kaplana k piemont-skému král. jízdnímu pluku, kdež setrval do r. 1866, načež dán na odpočinek. Žil v Miláně jako spolupracovník časopisů »La Perseveranza« a »Sécolo«, v nichž horlivě seznamoval veřejnost italskou s věcmi slovanskými, zejména českými. K tomu účelu sestavil slovník: Vocabulario poliglotto di geografia, obsahující správně zeměpisná jména slovanská, jehož I. díl vyšel r. 1871; ostatní rukopis jest v Ambrosiánské bibliotéce v Miláně. Při této bibliotéce založil evropskou knihovnu, již spravoval přes 4 desítiletí. R. 1844 uvřejnil v C. Č. Mus.: Pojednání o pramenech Labských, dále napsal: Příprava k hodnému přijmutí svátostí (Milán 1845); Stručné popsání hlavního chrámu, ostatních kostelů a kaplí v Miláně (t., 1845); Tři sta mravných průpovídek (t., 1846); Pobožnost křížové cesty (Kr. Hradec, 1847); též účastnil se Výšková spisu »Milán a jeho okolí« (1847). Vedle toho byl stálým prostředníkem mezi italskými a českými včelaři, hojně přispíval do časop. »Český včelař«, do něhož napsal na r. 1883. Slovník včelársky v jazyku vlašském, českém a německém. Přeložil také do italštiny Rukopis Králodvorský a Zeyerův román: Ondřej Černyšev.

V knihovně Národního musea v Praze jsou tyto Mensinge-rovy spisy: 1. Pobožnost křížové cesty, sepsaná a vydaná od Karla Mensingera, kněze církevního. V Praze, tiskem Anny Spinkové 1844, 12°, str. 60.


Předchozí   Následující