Předchozí 0133 Následující
str. 131

2. Příprava k hodnému přijmutí svátostí: sv. pokání, sv. přijímání a posledního pomazání. K útěše nemocných sepsal Karel Mensinger, c. k. polní kaplan 18tého pěšího pluku a oud Matice české. V Miláně, tipogr. Bernardoni 1845, 12°, str. 36, obálka šedomodrá.

3. Mensinger Karel, Krátké rozjímání a modlitby k útěše nemocných sepsal Karel Mensinger, c. k, polní kaplan 18tého pěšího pluku a oud Matice české. V Miláně, tipogr. Bernardoni, 1845, 12°, str. 36 (žlutá obálka).

4. O dómu v Miláně napsal knížku Rettig Carl, Der Dom von Mailand beschrieben von Carl Eettig nebst einigen Bemerkungen über das Dach und Panorama des Domes. Mit einer Ansicht. Mailand, bei Carl Eettig 1844, 12°, 71. Knížka ta byla pomůckou Mensingerovi, když psal obdobný popis slavného chrátnu v Miláně: Stručné popsání hlavního chrámu v Miláně. S rytin-kou. V Miláně, tiskem a nákladem Kafřla Eettiga 1845, 12°, VI + 42. Z obsahu (opis doslovný i s chybami): Str. 26—32: Povrch chrámový. Dříve nežli se na vrch chrámu vstoupí, musí se vstupné zapraviti a pak vstupuje po 158 schodech nahoru. Střecha podobá se stříbroskvělému na. 3 záhrobce rozdělenému mramorovému pahorku. První jest osmihran ozdobně vysoustrova-ný, z něho vystupuje pak v outlé hranolovité podobě gotická věž vrchem pozlacenou sochou Panny Marie okrášlená. Na povrchu chrámovém počítá se přes 3,000 nazvíce uměle pracovaných soch, — až bude střecha dohotovená, má jich tu 4,500 býti. Mimo soch spatřuje se zde více než 50,000 uměle v kameně pracovaných bylin, z nichžto mnohé přes tarasy a zábradlí jako náhodou se pnou, jiné jako schválně sázené a pěstované se býti zdají. Výbor jest tu rozmanitý; tu je viděti listy posuď zavinuté, jinde zcela vyvynuté, tam opět slunečnice, růže, karafiláty, tulipány, tu zas artišoky, šišky sosnové a pinie, tu špičky hromového koření (špargií), hlávky zelné kapustové a karfiolové, tu hrozně v listi na polo ukryté, tu granátová jablka a jiného ovoce jako i květin nesčíslné množství. Také tu viděti květy, z prostřed nichžto vousaté neb i mlékobradé lidské hlavy neb i zvířecí jako v škraboškách zakuklené vynikají. Veškerý povrch chrámový jest z bílého mramoru tak uměle sestavený, že se nějaké kamene slitině podobá. Nachází se zde 20 svobodně do povětří pnoucích se schodů mramorových, nímižto rozličné posehodí vespolek se spojují. Mezi sochami a ozdobami viděti lze ku polední straně sv. Petra, tu viděti polonahého chlapce jehožto spodní díl v vespolek spletené listy a květy se končí, pak pod sochou Judity s hlavou Holofernesovou, velkou hlavu Meduzy z nížto jednotliví hadové se odlučují, tam opět mládenecký půvabný obličej, květinovým věncem ozdobený; pod Davidem králem jeąt hlava


Předchozí   Následující