Předchozí 0140 Následující
str. 138

zná, jazyku jinému dobře se naučiti může; připojil jsem, kde toho potřeba kázala, vysvětlení českých pravidel spolu i za tou příčinou, aby každý ráznost a určitost své vlastní řeči seznal a ji ctít a vážiti sobě se naučil.

Aby ale knížka tato tuze nevyrostla a tak i sebe méně zámožnému přístupnou byla, vynechal jsem všecky úlohy k překládání z jedné řeči do druhé a na místě toho jsem raději při každém pravidlu několik příkladů připojil.

Nepostačuje ale jen pravidla řeči znáti; kdo chce mluviti, musí i také jakous takous zásobu významu míti. I na to jsem pomysli], a k tornu cíli sepsal malý slovník kapesní pro domácí potřebu.

Že však ani pravidla, ani pouhá slova k rozmluvě nepostačují pro člověka jaký jest vojín, vyjde též co nejdříve sbírka vůbec užívaných a pro život domácí se hodících průpovídek.

Počátek tedy iičiněn, nímžto se nějaká mezera literatury české, statně sobě nyní počínající, alespoň z části vyplní.

Obsah: Úvod. O názvuku. O přítce. Slovozpyt. Hlava první. O jménu statném. Rozdíl statných jmen. O pohlaví statných jmen. O užívání jednotlivých pohlavních částek. Způsob poznání pohlaví. O změně statných jmen z mužského v ženské pohlaví. O počtu statných jmen. O tvoření množného počtu. O uchylování statných jmen. O zvětšování statných jmen. O zdrobňo-vání statných jmen. O jménech statných nezměnitelných. Hlava druhá. O jménu přídavném. O stupňování jmen přídavných. O druhém stupni. O třetím stupni. O nestejném stupni. Hlava třetí. O příslovcích. Příslovce povahová. O stupňování příslovcí a zdrobňování. O příslovcích časových. O příslovcích místních. O příslovcích množství. O příslovcích pořádku a počtu. O příslovcích tvrzení, zapírání a pochybnosti. O příslovcích způsobu a jakosti. Hlava čtvrtá. O místojménu. O osobných místojmé-nách. O samostatných místojménách. O připojených osobných místojménách. O přivlastňujících místojménách. 0 okazujících místojménách. O patažných místojménách. O otazovacích místojménách. Obecné náměstky. Altri. Tale. Tanto. Alcuno. Nessu-no. Hlava pátá. O číslech. Základní čísla. Pořádní čísla. Opěto-vací čísla. Násobovací čísla. Zlomky. Hromadná čísla. Hlava šestá. O slovesu. O významu slovesa. O počtu a osobách. O způsobu. O časech. O skloňování. Rozdíl sloves. Časování nápomocného býti. Časování nápomocného míti.




Předchozí   Následující