Předchozí 0160 Následující
str. 158

Čím bude »Valašské museum v přírodě«? Bude to seskupení 11 staveb: 3 typů chalup, 2 typů zvonic s křížem, podsklepeného špycharu, 2 typů studní, včelínu a brány s oplocením. Schází valašský kostel, vrchol dřevěného, valašského stavitelství. Leč takový kostel postaviti může jen budoucí zájem a obětavost celého českého národa. Není taky naděje, že by se dal získati, převézti a rekonstruovati. Známé, pozoruhodné kostely v Tiché, Sedlišti, Hrabové a Vel. Karlovicích zůstanou asi navždy na původních místech.

Schází také valašská pila, leč nelze pro ni získati vodní pohon, ačkoli řeka Bečva teče několik kroků od Musea v přírodě.

Hlavní stavba bude prozatím rožnovská radnice. Je to statná, jednopatrová chalupa z roku 1770, jejíž pavlač jest podepřena třemi sloupy. V pravém úhlu k ní umístěna jest chalupa s rožnovského náměstí s rožním balkonem. Její přední část jest podepřena dvěma sloupy a tvoří podsínek. Třetí chalupu jiného typu ve štítu bude možno v originálu získati, stojí ještě tři takové v kraji rožnovském.

Dolnobečvanská zvonice s křížem již zanikla, bude nutné ji podle velmi dobré fotografie znovu postaviti. Ačkoliv stavby štokholmského Skansenu jsou z největší části původní, staré objekty, přece jeho budovatelé některé menší stavby, příliš vetché pro převezení, přesně napodobili v novém nebo obstár-lém materiálu. Čas v krátké době setře všechnu novost, usadí na nich mech a šeď a nová stavba splyne se svými starými sousedy.

Úly pro Valašský včelín s pestře pomalovanými řezbova-nými hlavami jichž otevřená ústa tvoří česna, budou původní; rovněž podsklepený špýchar s pavláčkou, druhý typ zvonice, obě studny a brána.

Museum v přírodě by nebylo úplné, kdyby se okolo jeho chalup nepovalovalo staré rolnické a řemeslnické nářadí a v chalupách staré troky, mlýnky, kadluby a fukary a starý nábytek, tvořící valašské jizby.

V zahrádce, obehnané dřínkovým plotem budou pěstit oblíbence valašského lidu: pivoňky, slezové růže, »léluje« a slunečnice.

Dnes postaveno jest již osm kusů: stará rožnovská radnice, chalupa z rožnovského náměstí, dvě zvonice, dvě studny, včelín a kříž. Ministerstvo zemědělství pravděpodobně postaví budovu pro Zemědělské museum. Bude to ovšem budova nová, z nového materiálu, asi karlovické fojtství. Musí to býti budova veliká a originál nelze získati. Valaští tesaři dnešní však znají své řemeslo tak jako jejich mistři a mistři jejich mistrů, tesaři


Předchozí   Následující