Předchozí 0181 Následující
str. 179

sko I. kap. III. Ves, obydlí, dvůr, str. 62,), ktorý našiel na Morave v okolí St. Hrozienkova. Ďalší druh je bydlisko vrúbené do zeme na úbočiach návrší, týp bytu jaskynného, jaký podnes nachádzame ešte na Slovensku, obývaný.

Podobne v diele J. Vydra, ľudovom staviteľstve slovenskom, nachádzame zprávy o zemniciach slo'venskýeh, ktoré do nedávna boly obývané a dnes slúžia za pivnice na hospodárske plodiny. (Lidové stavitelství na Slovensku str. 54, obraz str. 49). Je pochopiteľné, že v práci tak široko založenej, ktorá zahrňuje


1. Rad pivníc (sklepov) v Štepanově.

ľudové staviteľstvo na území celého Sloveľiska a Podkarpatskej Eusi, ľahko unikla autorovej pozornosti odľahlá dedinka Štepanovo, v okrese senickom (župa bratislavská), kde ešte teraz nachádzame t.! zv. bydliská »pivničné«, »podzemné«. Popis zemníc, ako ho uvádza v spomenutom diele p. Vydra, neshoduje sa sice úplne s obrazom zemníc štěpanovských, ale práve tým, že sa od nich odlišujú, zasluhujú, aby im venovaná bola pozornosť a doplnený bol takto pestrý obraz stavitelských typov ľudových na Slovensku.

Hneď príchodom do dedinky Štepanova prekvapuje nás rad pivníc, »sklepov«, stavaných pozdĺž cesty. Tieto ale nie sú obývané a slúžia ako bočné stavby hospodárske, v ktorých ukladajú zemiaky a iné plodiny (obr. č. 1.).


Předchozí   Následující