Předchozí 0180 Následující
str. 178

přes hory táhnou Češi táborem, dme se prápor nad hlavami řinčí zem pod kopytami. — Hr! ...

V. Píseň, o pánech Francích. Všem sedlákům na věčnou památku věnuje Vašek. Jako: Na tom pražském mostě. 1. Hoj! vy páni s frackem, s německým zobáčkem, už vašemu hrubián-ství zvoní umíráčkem. 2. Sedlák není zkoupý, není více hloupý, německého zajíce vám v pytli už nekoupí. 3. My již práva máme, vzít si jich nedáme, vaše šejdy, vaše rejdy, ty už dobře známe. 4. Sedlák vždy jen dával, ručičku libával, před vámi, vy kata-nové, klobouk dolů brával. 5. Ale to víc nejde, sláva vaše přejde, až jen se náš rozum sprostý dohromady sejde. 6. Nyní vám nahání, čert vás neuchrání, kliďte se jen, darmožrouti, sediaci jsou páni!

VII. (Jako: Já mám koně, vrané koně.) 1. Hoj! vy Němci, cizozemci, bude s vámi zle, až vám dáme kvinde, by jste kradli jinde, o pak, Němci, cizozemci, bude s vámi zle! 2. Hoj! vy Němci, cizozemci, už vám splasknul břich. Ještě víc však zblednete, až se celí zhlednete, jak se pro nás pomstil na vás ten váš starý hřích!

VIII. (Jako: Trávo, trávo etc.) 1. Češi, Češi, Češi rozmilí! Koho budou Němci dřít, až my budem v hrobě hnít, Češi, Češi, Češi rozmilí! 2. Němci, Němci, Němci proklatí, kdo vás bude potom bít, až my budem v hrobě hnít, Němci, Němci, Němci proklatí! 3. Bratři, bratři, bratři Slované, kdo se bude s Němci prát, až my budem v hrobě spát! Bratři, bratři, bratři Slované!

IX. Těšte se! (Známou notou.) 1. Za vodou, za vodou, za vodičkou, sedí tam Šuselka s Makovickou, sedí tam a s Frankfurtem se radí, zač ty naše Čechy zradí. 2. Počkejte, přijďte nám do revíru, naděláme Němcům z vás papíru, aby měl parlament na čem psáti, byliť jste jich věrní kandidáti. 3. Přijďte jen do Čech k nám, vy Jidáši, tak vás poženeme k satanáši, aby toho, který z vlasti útek', k večeři si jej pan čert upek'. —

Ján Mjartan:

Zemnice na Slovensku.

Se 6 obrázky.

Pod názvom zemníc rozumieme ten zvláštny týp ľudského obydlia, keď toto vybudované je čiastočné, alebo uplne v zemi. Je to vlastne jedon druh pivnice, ktorá ale slúži za bydlisko človeku a zaraďujeme ju preto medzi, najprimitívnejšie typy ľudských bydlísk vôbec. Takýchto, človekom obývaných zemníc rozoznáva odborná literatúra národopisná niekoľko druhov. Jedon druh spomína Ľubor Niederle, (Moravské Sloven-


Předchozí   Následující