Předchozí 0187 Následující
str. 185

vzácnym dokladom, že na Slovensku nachádzame i tento spôsob bývania a takto po stránke ludového staviteľstva temer všetky typy slovanské.

Fr. Starý:

Zprávy o některých větrácích v severo-východních Čechách,

V č. 11. »Časopisu českých turistů« roč. 29. z listopadu 1927 jsou v oddíle »Ochrana památek« na str. 284—5. tyto dva články, k nimž připojuji několik poznámek.

I. článek (podepsaný —jčk—) (Jeníček?) jest: Větrné mlýny. Jsou to mizející památky nejen mlynářského cechu, ale i krajinného svérázu. Zejména v Cechách jsou »větráky« řídkým zjevem. Zasluhují proto naší pozornosti i tito poslední mohykáni, aby mohli býti zachráněni. Bývaly větrné mlýny druhdy pocestnému mezníkem i »majákem« a jistě ani dnes neupírá jim oko moderního turisty své pozornosti. O zachování větrného mlýna u Librantic na Královéhradecku byly již podniknuty úřední intervence. Lze očekávati, že i ostatním bude věnována táž pozornost a péče.« — Obrázek tohoto větráku je v témž čísle na str. 267. s podpisem: »Větrný mlýn Librantice na Královéhradecku«. (Librantice jsou osada ve farnosti černilovské, pol. okres král.-hradeckého). O tomto větráku je zpráva již v >;Českém Lidu«, ročník 26., na str. 254. Větrák tento je dřevěný a podobá se větrákům hanáckým.

II. článek (podepsal^ Jos. Boudou z Plzně) jest: »Vrá-tenský větrák. Jdeme-li od dvojhlavého Bezděza k staro bylému městečku Mšenu, východisku do rozkošného údolí českých trogloditů, kokořínského Dolu, upoutají pozornost naši mohutná křídla větráku, větrného mlýna u vsi Vrátná. Mlýn je posledním mohykánem z osmi větrných mlýnů, které ještě před nedávném obyvatelstvu mšenského kraje obilí v mouku proměňovaly. Všecky již zmizely, i ten, v němž se narodil věhlasný archeolog dr. Píč. R. 1916 sloužil ještě větrák svému účelu. Tenkráte z jara naposled se otáčela mohutná jeho křídla za veselého zpěvu posledního pana otce, Václava Petra, jenž nám ochotně vysvětloval mlýnské zařízení. Zvláštním strojem dala se střecha mlýna lehce otáčeti tak, až se mocné jeho peruti postavily proti větru. V klidu postaveny jsou »do nůžtek«, ježto postavení »do kříže« jest nutno se vyhnouti pro nebezpečí úderu blesku. Bohužel poslední mlynář Petr r. 1916 mlýn opu-


Předchozí   Následující