Předchozí 0207 Následující
str. 205

Huncút (jinde huncíút, Hundswuth), těžkopádný, někdy sprostý člověk. Hraď, ohrada pro prasata, nebo husy a p. Háječka, vě-ehet slámy, označující, buď že se stromů nesmí býti trháno, nebo že se na jiném místě nesmí pásti a pod. Bývá uvázána buď na stromě, nebo nastrčena na násadě. Háčkovati, ve spojení: Ječmen háčkuje, znamená:, kloní klasy dolů,_ je zralý. Hasáko-vati, sekati oves nebo ječmen kosou. Neb oves i ječmen seče se vždy hrabicí. Zcuchané obilí seče se kosou, hasákuje se.

Kar han, veliký hrnec. Kejhák, husí krk (kejhání), přenáší se však i na člověka dlouhokrkého. Klamby, dřeváky, dřevěnky, klamby dle zvuku, jaký při chůzi vydávají. Klůz, trativod. Někde říkají též trativodu vastržej, vastržel, nebo vastržil (z německého Wasser). Někde používají slova jako nadávky (ty vastržile). Y jakém smyslu, nevím. Kroupnáč, kámen zvětralý. -I inak jej lid nazývá shnilým. Křapáč, křaplavý rozbitý hrnec. Lid říká též houbám s velikými klobouky a sežraným již z polovice od »červů«, křapáěe. Houby ty bývají hodně vodou nasáklé. Kousati: Včela kousne znamená: Včela bodne žahadlem. Kalaěka, bzíkaěka, ovád. Kosiště, násada ke kose. Na kosišti jest hřeb záhvozda, jímž jest připevněna kosa ke kosišti. Kuna, rohové dřevo v plotu.

Loďky, klamby (dřeváky). V Zahrádce říká sé jim rodiče, ve Velké čurýky, všeobecně téměř koráby, v Jickovicích panta-louny, V Přílepově nemluvňata, písničky, žertem. Leština, lískový lesík. Někdy trvá toto pojmenování, třeba již tam lísky nerostou, říká se tam »V Leštinách«.

Mastný, ve spojení mastný hnůj znamená tučný, močůvkou (hnojůvkou) prosáklý. Metati žito, obilí, s vozu na patro nebo jinde ve stodole skládati. Metati, žito metá, znamená, kvete. Vymetati med, vystřikovati, vyčišťovati med medometem silou odstředivou. Máselný rak, po svléknutí, pokrytý jemnou blanou. Jest měkounký a žlutavě bílý. Moták, vijan na nitě. Též se tak říká nemotornému člověku. (Tancuje jako moták, jako motovidlo). Menechnější, menší.

Násada, místo na chlebu, kde se dva pecny v peci stekly a pak byly roztrženy. To rozlomení jich sluje pak násada. Noviny jsou vyříkané, přečtené. Náskok, nahnět, náraz. Když někdo bosou nohou skočí na kámen, tu se mu udělá puchýř, který bolí. Nunaěky (nunati), jsou to pupavy (plod pupavy), z kteréž iiťvoří si děti frkaěku, přiložíce piják na dírkovanou plochu.

Ošoust, člověk zanedbaný. Chodí jako ošoust. Ošlejch, maš-lovačka, urobená z obilných klásků. Staročesky ošlejch pór. Otřepky, červivý hrách. Očepák (vočepák), trojitý koláč při svatbě. Když snímají nevěstě rozmarínu a dávají čepec, rozdávají hostům koláče vočepáky, jež se skládají ze tří. Udělají se


Předchozí   Následující