Předchozí 0209 Následující
str. 207

rých rak obnovuje po svléknutí vápenitý krunýř. Když padne někomu do oka smeť, tu dává si pod klapku račí oko, které prý tu smeť vyžene. Éasa, vřes. Na zimu chodí se na rasu. Rybiny, mráčky světlé na obloze, podobající se rybím šupinám. Roupy, bachory. Místo švestek vyrostou bachory působením mšic (Aphis), které plod ŠA^estkový nabodáváním znetvořují. Též. říká se barochy. Ramlí, kořání lesní. Remízka, nízký les. porost. Rejví říkají nati bramborové, jinak též vnať.

Smítka, větévka s listím, květy, neb plody. Říkávají též smetev. Sporý, neveliký, ale vydatný. O chlebu znamená to neveliký, někdy nevzhledný, ale výživný. O člověku znamená to, že jest na pohled nepatrný, ale složitý a silný. Sklabina, škla-binka, štěrbina, štěrbinka. Štíři jsou různí živočichové, lidu většinou málo známi, jako jsou ěolek, mlok, krtonožka, o kterých lid myslí, že jsou jedovatí. Stenka, při hře fizulemi, když hoši jimi hází k důlku, pakli fizule dvou hochů padnou v stejné vzdálenosti od důlku, jsou stenka a musí se házeti znova. Stříly jsou domnělí červíci, kteří prý způsobují bolesti zubů a očí. Bývají vyháněni čarovnými prostředky, zažehnáváním. Sčuch-nouti se, spiknouti se. Švec, okoun, podle hrotů na ploutvích. Strn(o), obilní sláma pod klasem, a to vždycky mlátí silní mužští. Klasy jdou mlátit ženské.

Tlouk, železný nebo dřevěný nástroj k roztloukáni máku, brambor a pod. Lid však užívá tohoto slova k označení lidí hloupých. (»To je tlouk.«) Trdlo, trdlice, nástroj k připravování lnu, mandlovací deska. Užívá se však toho slova jako nadávky lidem. Též zvířatům. Kráva jako trdlice hubená. Ten má pole, že by ho bába podolkem zakryla, má malý kousíček půdy, jest ubohým domkářem. To jest vršek, jako by čerti baby do pekla tahali, příkrý, srázný vysoký vrch.

Ústí, otvor do pece. Upšíti se, někdo má ránu, on sám, nebo někdo o ni zavadí, až zabolí. (Buď tedy upšije někdo jeho, nebo on sám sebe.) Žertem říkají o zloději, byl-li chycen, že se upšil.

Věník, větévka s listy, hojnými plody, nebo květy. Též co smítka. Vejhor, výhor, půda chudá, mělká, kde tráva žárem slunečním vyhoří. Váti ve spojení, obilí se věje, znamená, zbavovati zrno plev. Házelo se totiž obilí proti větru přes celý mlat. Těžká zrna padala dále, plevy zůstaly v předu. Potom se obilí přemetalo cmrdem, a zbavovalo zbylých plev a smetí. Vrbčata, jablíčka z roubů naroubovaných na vrbu. Vousy (fousy), tykadla u hmyzu, u raků a pod. Vynášeti: Mraky se vynášejí, obloha se hradí. Vožah, vožeh, násady k nástrojům pecním, lopatě, hřablu, pometlu, vidlicím. Vínek, vyšívaný šátek, kterýž novorozeněti při křtu dává se za krk. Pak se říká tomu (obyčejně penězům), jež dá kmotr dítěti, vínek. Vrh, tři vejce. Tolik vajec


Předchozí   Následující