Předchozí 0227 Následující
str. 225

jak se dívá lid československú na samovraha a samovraždu? Názory náboženské, pověry, obyčeje, hroby, strašidelné pověsti,

    Dr. K. Sedláček.

»Kam pak jedeš, můj Honzíčku.« Toto říkadlo (nebyla to písnička) je již hodně staré. Moje babička, jež zemřela 631íetá v roce 1875, »smiřovala« mne tím, že mi říkávala: »Kam pak jedeš, Ferdáčku, vem mě ssebou! Já nechci, nevěrnu! Jak ty mé přece vezmeš, až se na mě udobříš. Sedni si na tu rozvora!« Víc neříkávala. Ježto se do Prahy přestěhovala z Tábora, nevím, znalaJli říkání z Tábora nebo slyšela je až v Praze.

    Ferd. Pátek.

Čeněk Zíbrt:

Literární rozhledy.

Serbske ležownostne mjena a jich woznam. Zestajał a wu-kladował dr. Ernest Muka. Poznań, nakł. Instytutu zachodnio-slowiańskiego przy uniwersytecie Poznańskim, 1927, 8°, str. 29. Separat z publikace: Slávia Occidentalis, t. VI. 1927, str. 225 až 253. Důležitá studie o názvech míst lužických (polností, tratí, luk, vod). Pro studium obdobné českých názvů přináší studie Mukova znamenitý materiál na přirovnanou a mnoho přispívá k objasnění a porozumění názvům staročeským.

The Czechs of Cleveland. By Eleanor E. Ledbetter. Cleveland, 8°, str. 40. — The Slovaks of Cleveland. With some generál Information on the Race. By Eleanor E. Ledbetter. Cleveland, 8°, str. 32. — The Jugoslavs of Cleveland. With a Brief Sketch of their Historical and Political Backgrounds. By Eleanor E. Ledbetter. Cleveland, 8°, str. 30. Vzorné knihy seznamují s Čechy, Slováky a Jihoslovany v Americe, s jejich počtem, s jejich prací, s jejich kulturní činností.

Vybrané báje a pověsti národní. Sebral Karel Jaromír Erben. New York, Česko-Americká Knižnice. V textu 5 obrázků od M. Aleše. V Chicagu, tisk Národní tiskárny, 1919, 8°, str. 88. Z obsahu: Obuchu, hýbej se! O hloupém vlkovi. O hloupém Peciválovi. Píšťalka. Norka zvěř. O krásné panně a zlé bábě. Štěstí a Neštěstí. Boháč a chudák. Sněhurka. O žabce královně. Čtvero větrů. Ivan Popelov. Drak a Carův syn. Milutín. Hadí koruna. Vodník. Zázračný visutý zámek.

České pohádky. Bohemian Classics. Vol. 2. Chicago, Bohemian Literary society, tiskem Slavie, arranged by J. V. Nigrin, m. 8°, str. 74. V úvodě uvádí J. V. Nigrin stručně životopisy a literární činnost Karla Jaromíra Erbena, Boženy Němcové, Karla Havlíčka, Frant. Lad. čelakovského, Dra V. Tilla, Ad. Weniga. Z obsahu: Karel J. Erben: Dlouhý, Široký a Bystro-zraký. Vodník. Božena Němcová: Čertův švagr. Karel Havlí-


Předchozí   Následující