Předchozí 0242 Následující
str. 240

dobrobyt mieszkańców? VIL Tradycja. 20. Czy wiadome jest, odkąd mieszkańcy zajmują się przemysłem domowymi 21. Czy dawniej nie wyrabiano innych przedmiotów, niż dzisiaj 1 22. Jakie wyroby nowsze wprowadzono do przemysłu? 23. Jak zmieniła się technika wyrobów od dawnych czasów! 24. Jaka różnica między handlem wyrobionemi przedmiotami dawniej-szemi i teraźniejszemu Viii. Uwagi. Przy opisowaniu vszei-kich czynności związanych z wyrobem przedmiotów, z ich opisem, opisem narzędzi i t. d. używać wyrazów miejscowych, gwarowych, które można objaśnić, gdyby nie były zrozumiałe. Pożądane są rysunki, chociażby najprymitywniejsze opisywanych narzędzi, wyrobów i t. p. — a gdyby można mieć fotograf je tych przedmiotów, fotografie robotników przy pracy, samych robotników zdolniejszych, wybitniejszych, to prosimy dołączyć je do odpowiedzi na powyżej postawione pytania.

Ako sa dostala k nám káva. Jednota obchodnictva a živ-nostnictva čsl. v Bratislavě ze dne 11. I. 1927 píše podle článku Zíbrtova uveřejněného v Nár. Listech: » V prílohe Nár. Listov píše zaujímavé o káve p. prof. dr. Čeněk Zíbrt. Otlačujeme jeho štúdiu.«

Č. Zíbrt, Jak Čechové pražili a vařili kávu r. 1833. Koz-marná parodie na Schillerovu slavnou píseň o zvonu od Fr. Šíra. Kulikuv Humoristický kalendář, 1928, v Praze. V úvodě o selankovitém, satirickém obrázku B. Nemcove, »Kávové sestřičky.« Německý básník Kuffner napodobil směsně, s neuráž-livým vtipem Schillerovu světoznámou báseň »Das Lied von der Glocke.« Profesor v Jičíně František Sír (narozen roku 1796 v Budyni nad Ohří) přizpůsobil Kuffnerovu německou báseň českým poměrům, české práci při pražení a vaření kávy. zábavám, klepům a radosti kaííčkovýcli společností českých v době probuzenské.

Badecki Karol, Zbiory Bolesława Orzechowicza. We Lwowie, wydawnictwo muzeum narodowego im. króla Jana IH., 8°, str. XIX, 83. Připojena řada vyobrazení zajímavých i důležitých pro kulturní historii i lidovědu polskou. Srovnej s dílem: Bolesław Orzechowicz, honorowym doktorem praw uniwersytetu Jana Kazimierza. Lwów, nakładem księgarni Gubryno-wicza, 4°, str. 44. Obsahuje opět řadu reprodukcí vyobrazení i sbírek z musea Orzechowiczova.

Ganszyniec Kyszard, Pierścień w wierzeniach ludowych starożytnych i średniowiecznych. Lud XXII.; Stanisław Ponia-towski, Przyczynek do genezy pierścienia. Lud XXIII. Dějiny prstenu v starověku, ve středověku i v dnešním lidovém podání světovém, zejména v podání lidu polského.


Předchozí   Následující