Předchozí 0275 Následující
str. 273

svornost a osobní třenice nepotřísnily čistočistou ideu Čsl. Baráčni-tva, nebrzdily pokrok, znik a zdar čsl. Baráčníků. Prese všecky posměchy a úšklebky těch, kdo s úkosem se dívají povzneseně na Baráčníky, přilnul jsem ke Guthově idei Čsl. Baráčnictva. Diplom, kterým jmenuje mě II. župa sdružených obcí Baráčníků na pravém břehu Vltavy, se sídlem v Praze, čestným pantatínkem, chovám v úctě a těší mě toto uznání, jak jsem se snažil, aby program Petra Gutha o pěstování lidových zvyků, obřadů, tanců, písní, atd. byl dodržován a nesesměšnován. Také si to nepřipouštím, že někteří intelligenti přenášejí, nejsouce zasvěceni do znalosti programu Guthova, nechuť proti Baráčnictvu také proti mně. proti jejich obhájci a snad by rádi lacinými, ubohými úštěpky sesměšnili i také ,,vojevůdce Čsl. Baráčníků", jak mě kdosi kdesi kdysi pojmenoval. ..

A právě v Českém Lidu píši tuto vzpomínku na činnost Petra Gutha, protože český a československý lid sdružuje se^v obcích baráčnických s vůdčí programovou ideou Guthovou. čest a vděčná paměť zásluhám Petra Gutha. Kéž jeho tužby a naděje v budoucnost Čsl. Baráčnictva vyplní se tak, jak si to spoluzakladatel našich Baráčníků v luzných vidinách v hovorech přátelských se mnou představoval...    Čeněk Zibrt.

Česká chalupa na Výstavišti vyhořela . . . Do jásotu radostného posledních dnů přimísila se kormutlivá skutečnost, že vyhořela Česká chalupa na Výstavišti. Česká chalupa dala F. A. Šubertovi podnět ku Výstavě Národopisné r. 1895. Česká chalupa dala podnět k založení národopisného sborníku ,,český Lid" . . . Přestal bych se žalostí upřímnou na pouhé truchlivé této zvěsti, kdyby nebylo příčiny k opravám historických nepravd . . . Jsme vzdáleni něco málo (od r. 1891 do 1928) let od zbudování české chalupy a dnes píše a tiskne se tolik nesprávností věcných o shořelé České chalupě, že jsem povinen jako jeden ze zbylých členů (jediný správný název) „Výboru pro pořádání lidového umění v České chalupě na Zemské jubilejní výstavě 1891" (ze členů žijí posud R. Tyršova, F. A. Borovský, AI. Jirásek, L. Jeřábek, J. V. iŠimák, J. Tajek, B. Augustinová, A. Borovská, M. Wiehlová, M. Rýznerová, R. Zemanová Rýznerová; zemřeli J. Koula, J. L. Píě, A. Wiehl, Růžena Jelínková Doubková) zachovati věkům budoucím svatou pravdu. Roku 1891, kdy chystal národ český památku první výstavy v Praze r. 1791, svolal prof. Dr. J. L. Píč hlouček sběratelů a pracovníků na poli národopisu československého. Přesvědčil nás, že tam, kde bude výstava národa českého na poli technickém, kulturním, vedle kultury technické, městské, nutno ukázati také vývoj kultury lidové a zbytky této kultury, jak se zachovala ve venkovském životě. Zvolen výbor, jehož členy jsem jmenoval, a po venkově jednatelé a důvěr-


Předchozí   Následující