Předchozí 0305 Následující
str. 335

7. Píseň nová o nádhernosti nynějších Čechův. Přezpívajíc tuto píseň jedenkaždý nejlépe vyrozuměti mocti bude. Přetištěná v Litomyšli r. 1771. Skladatel naříká na nové mody a falešnou zdvořilost, které z cizích zemí přišly. Všetečnost na odiv se dává obnažeností, granáty na vysokých čepcích jako v bitvě turecké, drdole i kloboučky řečené kokrhele, vobroučky a štafroky (Steifrock). Mládež se chce brzo ženiti.

8. Testament aneb kšaft prajského krále Bedřicha II. Vytištěná roku tohoto. Zpívá se jako »Summou vám začnu muziku.« Obsah: Za krále zanechávám Vilhelma, syna bratrova. Dále líčí, jak chce míti prostý pohřeb, beze zpěvu, beze hudby, zvonění, střelby, erbů malování. Tělo prostě do rakve složiti. Zpomíná na vítězství a slávu svou, nyní se všeho zříká. Napomíná dále: »Vy děti Vilhelmovy, milujte Josefa Druhého, císaře, on se vás zastane. Milujte exjezuity, papeži se nezprotivte.« Eady moudrých ze své země ať užívají a cizozemců nevolí. Knížata ať za »Frydricha« »otčenášem« vroucím vzpomenou.

9. Nová píseň o velkém neštěstí, které se stalo v Uherské zemi v hlavním městě Peštu, skrze náramnou povodeň, jenž přes 2000 domů zbořila a přes 2000 lidu o život připravila měsíce března 1838.

10. Nová píseň o divných dvouch příbězích, kteří se stali ve Vlaské zemi. První: jak v městě Pavii na statue sv. Jana Ne-pomuckého suche lilium se zazelenalo a rozkvetlo. Druhý: jak jedna potvora v moři chycena byla, na které rozličné znamení se vynacházely; z písně lépe vyrozumíš.

11. Píseň nová k svatým tř.em mocným patronům, totiž: Vendelínu, Linhartu, Martinu, proti všelijakému zlému pádu dobytka. Zpívá se jako: »Barboro, panenko svatá!« Obsah: .»Svatý Martine, Linharte, za dobytek Boha proste, svatý Vendelíne, ať nám dobytek nehyne. Jakož i král Babylonský prosil, žádal ty tři svatý, by chránili dobytek jeho zkrze Boha nebeského. Král Hyšpanský, ten se mu smál a proti Bohu se rouhal, řkoucí: »Vzývej ty tři Svatý, budou ti více chcepenati. Já ti sem pošlu dvě stě psů chrtů, také šinkurantů(l), můžeš mi je vykrmiti, když ti bude chcepanati.« Hyšpanský král domů přišel a všecken dobytek mu chcepeněl. Král Babylonský přikázal po své zemi, aby v každém příbytku měli takovouto písničku.« atd., atd.

12. Novina jistá a pravdivá, kteráž se jest stala půl mile od Hejna Kolína ve vsi Neydorfu, kterak tam nějaký kovář jménem Feytl svého syna z pejchy trestal, kterýž svého starého otce neuctil, jakou za to odplatu vzal.


Předchozí   Následující