Předchozí 0307 Následující
str. 337

Svatý Havel velí: můžeš pást i ve farářově zelí (t. j. po sv. Havle jest všude dovoleno pásti dobytek).

Na sv. Tomáše zima se rozpáše.

Aby nebylo ve stavení myší, píše hospodář v den sv. Ni-kasia (14. prosince) cedulky: »Dnes je sv. Nikasia den, vyžeň myši z všeho domu ven!«, a před slunce východem roznese vždy po třech za trám (v stodole, chlévě, sklepu atd.). Srov. Zíbrt, Staročeské výrooní obyčeje, Praha, 1889.

Frant. Košák:

Den sv. Jana Křtitele v Podbrdsku.

Již dlouho před sv. Janem hoši se připravují, aby mohli v předvečer svatojanský »zahánět čarodějnice«, a aby jejich ohně byly větší než jiných v okolních místech. Schovávají si stará ometená košťata, bedničky od mastnoty na vozy, kousky smolných odpadků a hledí získati nějaký starý sud od petroleje. Večer před sv. Janem snesou vše do polí na křižovatky, nej-raději na místo vyvýšené, na kraj lesa, složí na hromadu a zapálí. Kolem hořící hranice poskakují a houkají, aby tak »zahnali čarodějnice«.

Hořící hranici pořídí si však jen chasníci dospělejší, menší hoši spokojují se zapálenými košťaty v kolomazi neb smůle namočenými, s nimiž, v řadách jsouce seřazeni, přecházejí, chvílemi, hořící košťata vyhazujíce do výše. Takový průvod někdy všelijak se proplétá a tím z dálky jest malebný. Zvyk ten rychle mizí. V roce 1895 napočítal jsem v okolí více než dvacet velkých ohňů, malých nečítaje; rok od roku však jsou menší co do velikosti i počtu (Mirošov).

Toho večera také děvčata mají své starosti. Mezi tím co hoši, pálíce ohně, »zahánějí čarodějnice«, odcházejí dívky tajně na louky sbírat devatero kvítí, z něho pak věnečky splétají. Cestou na louky i domů pilně dbají toho, aby nikdo jich nepotkal a aby nepromluvily. Devět různých kvítků lučních nesmí holou rukou trháno býti, nejlépe je trhati bílou zástěrkou. Když vrátí se domů, ubírají se ihned na lůžko, s nikým již nemluvíce. Upletený věneček kladou si pod hlavu, aby ve snu poznaly toho, kterého rokem příštím za muže dostanou.

Ráno časně vstanou a vycházejí do zahrady a házejí věneček z devatera kvítků upletený na strom. Zachytí-li se na větvičce po prvním vyhození, vdá se dívka, které náležel, ještě ten rok, zachytí-li se při druhém až roku příštího atd. Kolikrát vyhodí, než se věneček zachytí, tolik let má do svatby.


Předchozí   Následující