Předchozí 0310 Následující
str. 340

obdobné stavby už pojaty do publikací, posuzujících ukrajinské a ruské lidové stavby s hlediska nikoli už jen etnografického, nýbrž umělecky historického. Vadim Šěerbakivskyj (»Ukrain-ske mystectvo«, Lvov, r. 1913, str. 48) podal dvě ukázky větrného mlýnu na Ukrajině v Poltavštině. Nazývá ho »vitrjak«.

Ivan Jevdokimov (»Sever v istorii russkogo iskusstva«, Vologda, r. 1921, str. 43—44) píše s velikým obdivem o větrnýc1 mlýnech ruského Severu a svůj výklad doprovází zdařilými snímky těchto staveb (v celých skupinách) z okolí Vologdy.

Také A. I. Někrasov (»Russkoje narodnoje iskusstvo«, Moskva, r. 1924, str. 51—52, 82—83) popisuje slovem i obrazem větrné mlýny na Ukrajině i na ruském Severu.

J. Holkup:

Pověry z Písecka.

Když hoří, nejprve se má chléb políbiti a pak odnésti, aby neštěstím stížení nepozbyli duchapřítomnosti.

Na sv. Matěje třese se stromy aneb »vařejčkami« śe na ně tluče, při tom se pronášejí tato slova: Volám, volám svatého Matěje, ať nám mnoho hrušek (švestek a j.) navěje.

Když děvečka ponejprv přijde z pastvy, poleje se vodou, aby tam nespala.

Když někdo uslyší ponejprv žežhulku zpívat, hrká v kapse penízky, aby jich měl hodně.

Tele se odstavuje, když jdou lidé v neděli z kostela z »velké«, aby naň bylo mnoho kupců a povříslo, kterým se odstaviije, dává se vysoko na strom, aby tele hodně rostlo.

Na sv. Filipa a Jakuba postříká se pole pšeničné (žitné a jiné) svěcenou vodou, aby se do něho nedal škodlivý hmyz aneb myši.

Na sv. Filipa a Jakuba chlév vykropí se svěcenou vodou a na prah se nasype písek, aby nikdo dobytku neučaroval, toho dne také ničeho se z domu nepůjčuje.

Když se na jaře vyhání dobytek na pastvu, uvařenými vejci koulí se kolem něho na poli, alby se držel stále pohromadě a aby nestřečkoval.

Když kráva nedojí (totiž učaruje-li jí někdo), vezmou se ze tří prahů tři třísky a z koštěte tři proutky, to se zapálí a kouřem z toho se kráva podkuruje, aby zase dojila.

Když se slepice za deště neb chumelenice schovávají, bude pršeti aneb se chumeliti velmi dlouho, naopak když za deště běhají, prší malou chvíli.


Předchozí   Následující