Předchozí 0327 Následující
str. 357

2. Jilma nasleduje ku každé potrebe při stavění neprostře-dečně po dubu.

3. Buk. 4. Javor. 5. Jeseň. Tyto drevní druhy jsou k stavění docela pod vodou velmi dobré, dají se také v suchu potřebovati, trvají ale jen na krátce, jsou-li na povětří, a proměnám mokra a sucha vysazeny.

6. Osyka. 7. Topol. 8. Lípa. 9. Březa. Tato dreva do vody a do vlhka se nehodí, v suchu ale jsou dosti trvanlivá, byla-li v polovici zimy poražena.

10. Olše. Ta jest k stavění docela pod vodou, neb docela v suchu k veliké potřebě, v každé však jiné případnosti na krátce trvá.

11. Smrk a 12. Jedle. Smrk není sice obzvláštně prospěšný k stavění ve vodě, tím prospěšnější ale v suchu, jestli se kmeny mimo času mízy porážejí, anebo plavením vymocují. Jedle však, za zelena poražená, do vody jest výborná. V takovém místě ale, kde dřiví brzy vyschne, brzy zvlhne, ^nebo zmokří, nemá ani smrk, ani jedle dlouhé stálosti.

13. Borovice, a 14. Modřín jsou k stavění docela pod vodou, a docela v suchu velmi dobré, a trvají také při proměnách mokra a sucha déle nežli jedle a smrk, zvláště jestli se pravé v polovici zimy. porážejí, a brzy otesají. Plavené dříví není tak stálé, ačkoli v míze skácené a plavením vymočené dříví déle trvá, a méně hmyzem a červy provrtáno bývá, nežli ono, které se v míze poráží a neplaví, neb nevymočuje.

Ze všech těchto dřevních druhů může tesař všech kmenů potřebovati, mají-li jen náležitou délku a sílu, a jsou-li zdravé.

I sukovitých křivých a krátkých kmenů může užíti, umí-li dříví v stavění dobře rozděliti. Také není třeba, aby všechny kmeny na stavění rovné byly, ačkoli jich nejvíce dokonale rovných býti musí.

Aby tedy lesník, kterýž dříví k stavění vykázati má, rozsouditi uměl, na jakou potřebu každý kmen tesaři vykázati může, musí se přičinit, aby známosti o stavitelském umění vesměs nabyl, a musí na tesařské placi, nebo-li tesárny, pilně choditi. Zvláště ale musí vědět, jak se tesařské kusy, potřebné k stavění jmenují, kde se v stavění nalézají, jak silné jsou, a zdaliž rovné býti musejí, nebo křivé býti mohou. Bez této známosti není lesovní s to, aby rozumný a hospodářský výkaz drevní učinil, a bude musit tesařovi po vůli býti, který si nejlepší kmeny vyvolí, a k tomu je obrátí, načby se churší kmeny také tak dooře byly hodily.


Předchozí   Následující