Předchozí 0329 Následující
str. 359

vadž pulsanti svou službu špatně provozují a od kostela vzdáleni jsou, aby se jinší při kostele jeho Sekal a Baleár ustanoviti a nad sebou v příčině bouřek neboližto mračen hrnčíře Elgrta představeného měli. Schváleno v městské radě dne 27. května s tím, že Elgrtovi ustanovena odměna 2 zl. rýn. Po-věžný měl v té době měsíční plat 4 zl.

V r. 1763 pulsanti prosili o přívarek stran zvonění proti mračnům a sneseno, co obyčej jest, to se jim placidíruje.

29. srpna 1765 opětně pulsanti prosí, aby se jim přidalo půl sudu piva od zvonění proti mračnům, prosbě jejich se však nevyhovělo, poněvadž letošního roku málo jaké zvonění proti mračnům měli. Konečně 18. července 1788 dává se poručení všem pulsantům, aby jen znamení, ale nikoliv trvanlivé zvonění konali proti mračnům.

Čeněk Zíbrt:

Pršelo obílí r. 1571 ve Slezsku...

Uveřejnil jsem v Českém Lidu a ve f euille tonech Národní Politiky pokusy o výklad podivného zjevu přírodního, že lid spatřoval v rozmělněných kořenech i plodech některých rostlin — obilí, spadlé místo deště s nebe.

Ve Studijní knihovně v Olomouci chovají jako vzácný unikát leták, jak pršelo obilí v knížectví slezském. Leták je vzácný. Viz o jiných v mojí Bibliografii České Historie v I. dílu, mezi podivnými zjevy přírodními. Neváhám, tento unikát učiniti tiskem přístupným všem, koho tato otázka zajímá.

Název letáku: Div veliký od Pána Boha ukázaný, kterýž se stal v knižetetví Slezském při městech těchto jmenovaných, totiž Lemberku, Hyršperku a při městě Lubnu: kterážto města náležejí k koruně české. Při kterýchtoi městech pršelo obilí všelijaká a na pohledění velmi divné, z kteréhožto obilí Jeho milost císařská s některými pány a radami svými ráčil jest jísti chléb. A to se stalo léta tohoto 1571. Vytištěno s povolením Jeho milosti pana arcibiskupa pražského.

Leta od narození Vykupitele a spasitele našeho Krista Ježíše tisícího pětistého sedmdesátého prvního, tu středu po svatým Janu Křtiteli Páně, stal se div veliký božský v knížetství Slezském, okolo měst těchto jmenovaných, totiž Lemberku, Hyršperku a při městě Lubnu, kteréžto město jest jedno z šesti měst. Tu v té krajině a v těch městech též okolních všech, počala býti taková veliká drahota a z té drahoty pocházel mezi


Předchozí   Následující