Předchozí 0336 Následující
str. 366

Item dostaň kus sovího mozku a blyskavýho vosku, usus to, stluč dobře a nadělej prášku, i dej myslivci vypíti, nic nezastreli, všecko před ním uteče.

Item dostaň netopějra, usuš ho na prach a udělej z něho prášek a dej myslivci vypíti, do roka nebude moci rány na nic udělati.

Ručnici zkaziti: Vem vejtěrek a strč ho do hnátů z mrchy, ani vrat netrefí.«

F. J. Zítek:

Z dětských her a zábav na Čes. Budějovicku.

Chtějí-li si dítky hráti »na chytačku nebo schovávačku«, počítají se dříve. Sestoupí-li se v kruh, jeden z nich počítá říkaje to či ono říkadlo, jehož poslední slabika toho od chytání nebo hledání ostatních osvobozuje, na nějž přišla. Konečně zůstanou dva poslední, kteří se umlouvají, co rozhodne; udělají si třeba, že ten bude chytati nebo hledati, na nějž padne poslední slabika počítadla, nebo též obráceně. Po té rozprchnou se všichni, nebo se schovají a určený chytá nebo hledá. Počítadel takových jest celá řada.

1. Já 'sem jurista (chlapík, furiant), mám kalhoty za tři sta; pověsím je na řebík, vždyť nestojí za troník. (Zbudoiv u Nakří v Netolieku.)

2. Sedí zajíc po' dubem, hraje karty s holubem. Dvě baňky, dvě zemanky; ta jedna má dědka, říká se mu »Bědka« (stále běduje, naříká). (Zbudov u Nakří.)

3. Variant předešlého: Čert sedí po' dubem, hraje karty s holubem; Holubičko dej vajíčko. Já ho nemám, má ho ten! Ať je to ten nebo ten, vyhoďme ho s okna ven! (Zbudov u Nakří.)

4. Variant předešlých: Čáp sedí po' dubem, hraje karty s holubem; Holubičko, puč vajíčko; až já pudu do ráje, tam ti koupím korále; na bubínek bum bum bum, na trumpetu (též housličky) trala, ra, ať se panna nestará. Jedna baňka, dvě baňky byly obě zemanky, Zemanka má novej »příd« (předák* zástěrku), přídě na ní muší ít. (Dubenec u Nakří.)

5. Variant předešlého: Seděl páv po' dubem s pěkným bílým holubem; Holubičko, nes vajíčko! Až,já pudu na Ká-meček (var.: na zámeček) koupím ti tam cimbáleček. (Velešín.)r

6. Hejhádko, (též hejhadlo) puč mi dlátko; já ti pučím nebozez. Budeme se dobejvati kovářovi na voves. (Velice u Nakří.)

7. Viz též: Erben 87. č. 2. Slav. ř. 2. od IV. str. 30. 4. Bartoš


Předchozí   Následující