Předchozí 0344 Následující
str. 374

rove s obrázky starých omnibusů a dostavníků, poštovního vozu z r. 1820, upozorňuji, že obrázek »Formani« podle kresby M. Alše (na str. 191) byl původně vyobrazen v Českém Lidu při článku Aloise Jiráska o formanech.

Armbruster Ludwig: Der Bienenstand als völkerkundliches Denkmal. Bücherei für Bienenkunde, VIII. Bd., 152 strany, 61 obrázky a jednou mapkou. Karl Wachholtz, Neumünster in Holstein 1926. Studie je tím důležitá, že dokazuje, jak způsob včelaření (brtnictví) je příznačnou vlastností pěstitelů včel u Slovanů. Naznačuje rozdíl mezi odchylným včelařením germánským.

Šorm Antonín, V záři vánočního stromku. Sborník poesie i prosy o vánočním stromku a příručka k slavnostem stromeěko-vým. V Brně, Ústřední rada Orla ěs., vlastním nákladem, 1927, 8°, 380 (10). Jest tomu právě letos sto let, co do češtiny byla přeložena Fr. J. Svobodou kanovníka Krištofa Schmida knížka »Štědrý večer«, jež prvně v české literatuře zaznamenává popis vánočního stromku a jíž přikládá se zásluha o zavedení a rozšíření stromků vánočních u nás. (Viz podrobněji v mojí studii »Krištofa Schmida »Štědrý večer« původcem vánočního stromku u nás«.) K tomuto stoletému jubileu připravil vážený náš spolupracovník, Ant. Šorm, všem lidem dobré vůle tento sborníček, kde snažil se soustřediti rozptýlený a našim vzdělaivatelům často těžko dostupný materiál k vánočním slavnostem u stromečku. Bezpříkladnou a podivuhodnou pestrost poesie vánočního stromku nebylo by tu lze vyčerpati, i kdyby mohla kniha přinésti tisíc ukázek. Vždyť každý básník, každý spisovatel tolikrát obíral se motivem štědrovečerního stromku (E. Krásnohorská, J. Vrchlický a jiní), že bychom měli od některého samotného básníka při úplném vyčerpání obsáhlou anthologii. Vzhledem k mnohým opotřebovaným motivům, j;ež se opakují skorém každoročně ve všech vánočních přílohách, vynechal autor tyto známější básně a články (jako Dostojevský: Hošík u vánočního stromku, Arene Paul: Vánoční stromek a jiné). Aby pak tato vánoční kniha nebyla porušena disharmonickým akordem, vypustil A. Šorm také kapitolu ukázek, horujících proti vánočnímu stromku. Jistě že většině čtenářů napadne myšlenka, proč autor a vydavatel nezvolili pro vánoční sborník nejprve téma jesliček a betlémů, předmětů v to našemu národu daleko bližších a po stránce nábožensko-výchovné daleko důležitějších. Upozorňuje Šorm předem, že sborník podobný o českých jesličkách již v rukopise chystá a byl vlastně sestaven před tímto sborníkem. Ale hodlaje použíti letošního storočí a zároveň ukázati, jak krásně i cizí motivy vánočního stromku (dnes mnohonásobně rozšířenějšího než jesličky) lze dobře a


Předchozí   Následující