Předchozí 0343 Následující
str. 373

způsoby. Zda-li také vždy dobré, jest otázka. Proto nutno vděčně vzpomenouti předchozích. V obci objevil se první plakát. Co tu bylo povídání a divení! Staří zvykli si jen na tabulku s obecními vyhláškami na domě starostově. Dnes i plakát zevšedněl a musí již býti hodně nápadný, aby vzbudil pozornost. Dnešní rolníci přizpůsobují se době. Dříve z každé stodoly ozýval se tepot cepů; dnes hrči to v každém statku, ve stodole, jako někde v továrně od žentourů a »mlátiček« (parních strojů). Že i večerní klepot sekáčů, přibrušujících si kosy a hrabice na příští den xiplně zanikl, netřeba ani připomínati. Tak zaniklo a zaniká mnoho věcí, o nichž mladí nemají již ani zdání. Jak bude za příštích padesáte leť?

Literární rozhledy.

Zubatý Jos.: Jedličky Bohdana Příspěvky ke kritice a výkladu štokholmské legendy o sv. Kateřině. (Věstník Společnosti Nauk 1925, II.) Z obsahu: Jsou to poznámky a výklady k stč. legendě o sv. Kateřině, jíž zvěčnělý tolik lásky a práce věnoval a jejíž vydání se souvislým komentářem a literárněhistorickým úvodem pokládal za svůj životní úkol, pokud ho choroba a nedostatečnost zraku nezbavovaly naděje, že mu bude možno úkol ten vykonati. Některé známky pak činí pravděpodobným, že tyto z pozůstalosti zachráněné listy jsou prací bohužel nedokončenou, jejíž obrysy však dosti zřetelně vystupují: měl to býti asi souvislý komentář mluvnický i věcný k řeči, v níž sv. Kateřina v hádání s pohanskými mistry shrnuje názory křesťanské filosofie o Bohu a o člověku. Nemůže býti pochyby, v čem čtenář najde jistě nejcennější jádro této bohužel nedokončené ukázky. Je to světlo, jež prof. Jedlička vrhá na slova legendy z křesťanské filosofie, jak je obsažena zejména ve spisech sv. Tomáše Akvinského, Prof. Jedlička dobře poznal a již dříve, zvláště v studiích, jež uveřejnil v Listech filol. r. 1907, ukázal, jak je důležité, výklady legendy opírati o studium středověké filosofie křesťanské. A proto se v ně také pohřížil s plnou horlivostí; vyzbrojen byl k němu vzácnou znalostí staré filosofie řecké, již si zachoval z mladých let, kdy se obíral především filologií a filosofií klasickou. Prof. Zubatý má zásluhu, že se postaral o pečlivé vydání zapadlých výsledků studia, od B. Jedličky uložených v této zajímavé ukázce, jak se spisovatel staral o porozumění památkám staročeským.

Sellner Karel, Z dob formanské slávy. Boleslavan, vlastivědný sborník Mladoboleslavska a Benátecka. Ročník I., číslo 6—7, str. 180—198. K pěknému a důkladnému pojednání Sellne-


Předchozí   Následující