Předchozí 0342 Následující
str. 372

ba i menší město. Také u nás »za humny« narostla z dělnických domků hornických ves nová, větší starší, s dlouhými rovnoběžnými, po americkú číslovanými ulicemi. Kdo viděl ves tu před padesáti roky, dnes by jí ani nepoznal. Původní starý díl obce zůstal sice skoro nezměněn, ale tvoří značný kontrast k střízlivé a monotónní části nové, tak jako kdyby k ní ani nepatřil.

Eozmnožením obyvatelstva povstal v obci zcela jiný život. Jiné zábavy, jiný způsob života. Na prvém místě přibylo hned několik hostinců. Jindy stačil jeden a ten za mnoho nestál. Krčmář považoval »šenk« za mimořádný vedlejší, ale nepatrný zdroj výdělku. Mnoho se tehdy denně nevypilo. Těch několik holeb neb žejdlíků piva na kvasnicích, které hostinský vycepoval, nestálo ani za řeč. Sediaci chodívali po večeři na jednu, dvě holby do hostince, anebo dávali si nositi domů »na vrub«; někdy brávali pivo i v poledne, ale to jen v neděli neb ve svátek. Psaní »na vrub« pozůstávalo z vyřezání čárky buď pilkou neb nožem na hraně dřeva, školnímu pravítku podobném, čímž značil si hostinský na silnějším okraji mázy, na tenčím holby. Když bylo pravítko cele ovroubkováno, byl účet zaplacen a toto znovu ohoblováno a připraveno k dalšímu používání, anebo jednoduše vzato bylo dřevo nové.

Přírůstkem obyvatelstva přestalo toto označování a hostinští zavedli psaní po zdech a dveřích, kde vedle jména osob označovali čárkami počet litrů neb sklenic vypitého a nezaplaceného piva. To byla jejich otevřená kniha účtů. Z té doby datuje se též známý a více méně oprávněný vtip o hostinské křídě. S novými lidmi přišly mnohé novoty. S hospodami vyrůstala poznenáhlu všeliká sdružení, místní spolky, a s nimi osobní nevraživosti, hádky a nesváry. Jistým a větším vyděl kem v dolech rostly u některých samozřejmě i větší životní potřeby jednotlivců, a kde tyto přešly hranice, rostly i dluhy, dříve u nás neznámé. Větší mzda u horníka měla vliv i na plat čelední a rolník byl nucen ho zvýšiti, chtěje udržeti své síly pracovní; sic jinak by v konkurenci neobstál. Tím ale nebyla zažehnána známá dnes závist mnoha tisíců dělníků kladenské pánve kamenouhelné proti kapitálu a proti lepšímu kabátu souseda svého vůbec, která se zakořenila ve všech vrstvách obyvatelstva, které pluje v proudu socialistickém, jehož základní pravidla jsou ale vykládána každým jednotlivcem jinak. A proto tolik různých stran, různých názorů, smýšlení a popletených pojmů o nazírání na veřejnou a politickou činnost, jež vrcholí dnes ve všeobecné nespokojenosti.

Starý způsob patriarchálního života venkovského, alespoň u nás, zcela vymizel. Nová doba přivedla nové lidi, nové


Předchozí   Následující