Předchozí 0024 Následující
str. 21

Zvláště rázovitý a zajímavý jest kroj teplanský. (Srv. Jar. Všetečka, Trenčianské Teplice. Turistický průvodce městem, okolím a středním Povážím, Brno 1914.)

Teplanský kroj mužský má soukenné bílé nohavice s všitými ozdobami od kolen vzhůru. Košile u krku i na koncích rukávů vyšívané. Živůtky černé, soukenné, bez rukávů, s všitými ozdobami, hlavně červenými, na zádech bohatě »šnorovanými«, kde uprostřed skvěje se veliké srdce, z něhož vzhůru vyrůstají ozdůbky v podobě větví, ptáků a pod. Živůtky zapínají se na drobné knoflíky, také někdy olověné, zvané »gombiky«. Muži nosí na hlavách obyčejné širáky černé.

Teplanské ženy: Sukně černé, soukenné, hustě skládané, dole lemované buď světlým nebo červeným glotem. Rukávce světlé, na ramenou vyšité bohatě červeně. Černý živůtek, nahoře rozevřený. Široké fěrtochy hustě vyšívané od dola, pak mřížka asi jako dlaň široká, vsazená doprostřed, pak vyšívání.

Závěr: Odpoledne na Baračee, na konci lázeňského parku, vyhrávala vesele muzika do tance. Ukázku pravých teplanských hudců podává obrázek ě. 6. Zajímavé typy i starodávné kroje, jež vhodně vybrala si »Tatra« v Trenčíně pro rázovitost.

Č. Zíbrt:

Jak si lid československý představoval život v Americe.

Písničky z polovice 19. století.

Amerika byla ještě v letech 70. věku 19. vytouženou zemí zaslíbenou. Z Táborská každého roku a snad z každé vesnice ubírali se sedláci, chalupníci i podruzi se svými rodinami s »paletou«, objednanou z Hamburku od firmy Kareš a Stocký, do neznámých končin zámořských. Policajt Vitoň před kostelem v Kostelci nad Vltavou po misi vybubnoval: »Na vědomost se dává, dá-li Pán Bůh, v neděli, že bude licitací na všelijaký nářadí a ajnrichtung, také na domácí zvířata, na šatstvo a peřiny.* Chodíval jsem jako školák na tyto dražby »americké« a bylo mi hrozně líto dětí, že s rodiči »poplavou« po moři do té země neznámé a daleké... Pak když se vrátili Amerikáni v letech osmdesátých vlivem Vojty Náprstka s praporeěníkem Petrtýlem, přivezli praktické nástroje, přišli zámožní v modrých moderních šatech, překypujíce vtipem, humorem, cinkajíce dolary, jež rozdávali — zdálo se nám, že ta Amerika přece jen je země čarovná, podivná, zázračná...


Předchozí   Následující