Předchozí 0025 Následující
str. 22

Seznamuji se vzácnými písničkami,^jaké skládali neznámí jarmareění skladatelé »o té Americe*. První má název: »Nová veselá píseň o holčičkách v Americe. V Skalici u Škarnycla synů 1858,« tedy tisk na Slovensku, nákladem známého tiskaře v Uherské Skalici, který ještě v 19. stoleM přetiskoval skladby staročeské ze století 16. i s původními dřevoryty. Viz Zíbrt, Markolt v literatuře staročeské, vydala Česká Akademie, v Praze 1902.

Představy o blahobytu v Americe ztotožňují se se staročeskými rozprávkami v 16. století o báječné zemi Satranské, kterou líčí Leander Rvačovský ve skladbě Masopust,, kam možná se dostati prokousáním plotů jitrnicových a klobásových, kde pobíhají, pečená selátka, majíce zabodnuty nože ve hřbetě atd.

Píseň vábí do Ameriky těmito verši. 1. Ty překrásná země Ameriko, kdybys ty nebyla tak daleko, vinšoval bych sobě tam přijíti, bylo by tam lepší živobytí; tam jest vína dosti, pokrmů hojnosti, nejsou lidé v žádné bídě, žijou tam v svornosti, v lásce, upřímnosti, Bůh je žehná v každé době.

2. Mnohému i se zdá, že nemůž být, do tak dalekého světa přijít, opustí Evropu a cestuje, Bůh všeho dobrého podporuje, svůj lid v cestě sílí, od zlého chrání i na moři, v velké bouři, chrání od nemoce, pekelné zimnice, ten kdož Bohu vzdává chválu.

3. Mužský když se žení, je mu blaze, ta chvilka rozkošná přijde draze, on byl dost bídně živ, jak svobodný, včil (patrně písnička složena na Moravě: nyní) má nedůstatek tuplovaný, b ženu a děti musí se starati, ten sprostý pán je vinen sám, protože se ženil, sám sebe ošidil, nouzi trpí až se potí.

4. Ženská si naříká, jak svobodná, potom tuplované, která se vdá, myslí, když má muže, že má všecko, špína na ní visí, v rukách děctvo, musí víc pracovat, muži posluhovat, čistit a prát i málo spát, musí v noci vstávat, pít dávat, kolíbat; co z toho má, která se vdá?

5. To mě u mé ženy nejvíc mrzí, střevíce prodala, bosky chodí, sukni má v hospodě zastavenou, košili neprala, co je se mnou (ohlas známé lidové písničky), to je hospodyně, kde co je, propije, potom krade, všecko bere, slepice a husy na prodej vždy nosí, za kořalku to prodaje.

6. Nežeů se, bratříčku, to ti radím, poslechni rady mé, co ti povím, já jsem se oženil, jest mi těžce, raděj bych se viděl v Americe; ty zdejší panenky jsou falešný všecky, pěkně chodit a dobře jíst, pěkně si chodějí a mužských šidějí, o lásku je připravují.

7. Těm zdejším děvčátkám kvinde dávám, rač do Ameriky se podívám, najdu si panenku v Americe, ta bude milovat, pře-


Předchozí   Následující