Předchozí 0026 Následující
str. 23

velice, tóm se oženiti a s ní dobře žíti, víno píti, maso jísti, tam budu dělati s mou ženou, s dětmi a až do smrti věk tráviti. Konec.

Druhá písnička o Americe má název: »Nová píseň o Americe. V Olomouci 1856, vytištěná a k dostání u Antonína Ha-lousky. Zpívá se jako: Kád bych se ženil, jde mně to těžce.«

1. Poslyšte lidičky směšné zpívání, jak se mají páni Amerikáni, v samé regraci žijou štveráci, neb jim z nebe padá, co hrdlo ráčí.

2. Mnozí jsou vrtkaví, netrpěliví, že tady mají tak špatně být živi. Mají sto chutí do Ameriky, tam že pré na stromách rostou knedlíky.

3. Pod terna stromama másla rybníky, může si tam máčet každý knedlíky, váznou-li v krku, na sta šťáflíků, mají přej zřízených, tuším z perníku.

4. Prasata tam rostou zrovna pečený, lítají do huby ptáci pečený, buchty koláče, samo se peče, kafé jim po žlábkách do huby teče.

5. Amerikán jen jak otevře hubu, hojnost má hnedky pečených holubů, mají pré páni Amerikáni, zřízenou mašinu na polykání.

6. Všecko s tou mašinou dělají, jedí, co jest to pracovat, hrubě nevědí, tak se tam mají lepší než v ráji, bezmála tak jako v nebi na kraji.

7. Se samých klobásů dělají ploty, zásoba tvarůžků zahání psoty, samá rekrace je v Americe, muzikanti hrajou na itrnice.

8. Amerika jest vlast velmi schválená, jen že je příliš od nás vzdálená, kýž aspoň v Praze, tak by po dráze, do ní se podívat nepřišlo draze.

9. Tak bychom tam zašli na posvícení, jestli je tomu, tak myslím, že není, je jen to planá myšlenka sama, jen tak pro zasmání a špás vydaná.

10. Amerikán nesmí být lenošivý, tak jsou tam od práce, jako zde živi. Kdo dělat nechce, nechť je to, kde chce, darmo se nenají ani v Americe.

11. Amerika je vlast velmi vznešená, jen není národem ták obsazená, jako jsou jiný, mnohé krajiny, kdo tam chce dobej-vat ty pustatiny.

12. Může tam nakoupit kolik chce, akrů, možná, že vypustí pytel sakrů, v té Americe, při své motyce, když ho budou bolet záda i ruce. Konec.


Předchozí   Následující