Předchozí 0066 Následující

@S@ 63

Nebo na devíti mezách mateří dúšky natrhat, uvařit a krávě dát vypit,. (Vizovice na Moravě.)

Niekedy čarodejnica dojí z plachetných tráčkov, cudzéj krávě mlieko. Ajby si k mlieku zas pomohla, má gaździna z téj poškodzenéj kravy aspoň niekolko klupék do dvojušatéj látky (hrnec na mléko) vydojit a za chalupu do látky střelit. Čarodejnica sa nastraší a kravu popuści. (Mor. Liesková na Slov.). Keď má lichva (dobytek) porobené, má sa kúpiť za nerovné peňáze nový hrnéc a z ôsmi stunní aj z jennoho potoka vody donésci. V téj vode majú sa namočit korky z deváci chlebíčkov a potom sa má ta voda lichve dat pit, aj sa má s ň ú umývat. Smyvky majú sa částečné na šíp, částečné na gbez a částečné na mraveniščo vylát. Potom sa má deváci uhlíkami levú ruM okadzit. (Bošáca).

Keď má 'kráva uškodzené, dává sa jí betašná zelina (Cap-sella bursa pastori», pastusi tobolka), vrátiš (Thalictrum angustifolium) a priezvršec (Veronica latiiolia) uvarený pit a zacituje: »Bérem já tejto teličce (kravičce) vysokú penu, tustú smetanu, jej užitek zanesený, zavedzený a že je do jéj maštálky navrácený a že nenije nikdá večne preškodzený, ani venne (ve dne) ani v noci, že je Bóh nebeský na dobrej, svatéj pomoci, aby kralla (kradla), aby valia (vadia), aby sa minula, äby sa vyhnťila od jéj hojného, božského požehnaná, aby jéj' potom jéj užitek odebrala, odejala, až prečíta na hore list, na zemi trávu. Dá. Pán Ježíš Kristus, preblahoslavená Panna Marija, sama Matička božá, šecci boží svatí. Svatý Vendelín, Matka božá, budz na dobrej, svatéj pomoci, aj na pravej polnoci. (Prozradila bohyně (čarodějnice) v Zemanskom Podhradí,. Slovensko.)

Keď dojí kráva mlieko krvavé: Má sa vzáť do roka vyrostlý mlád šípový a cez taký mlád a cez dva nože hore štor-com postavené mlieko do svinského válová (koryta) precedzit. Potom mosí sa to mlieko dobre dvoma šípami vydrhnut, čo až z toho válovca vyskáče. Potom sa má hrotek hore dnom obrá-cit a tak na ruby do hrotka mlieko z kravy krížom vydojit a do ohňa cez tri horké lopúchy (Lappa) precedzit. Do toho ohňa má sa potpm tri razy patu kopnút a povedat: »Jaký hosť, taká hoscina, co-s mi poščal (půjčil), to c' vracám; jenno, dvoje, troje, štvero, patero», šestero, sedmero, osmero, devatero, ale c' to duplovano odplácam.« A: ščil (teď) mosá sa vzít dva kosáky a těma do uhlí sekat a pri tom čítat: »A ty bosorniCa, umelnica, jenno, dvoje, troje, štvero, patero, šestero, sedmero, osmero, devatero, já ď (ti) to duplovano oplácám.« — Potom už iste čarodenica mlieku škodzit prestane. (Radila bohyně (čarodějnice) v Mor. Lieskové.)


Předchozí   Následující