Předchozí 0067 Následující
str. 64

Keď je lichva uřečená, uvarí sa oclivatná zelina (Scrophu-laria vulgaris) v penách z takej vody, dze sa ona krúcí (kroutí; a tým zvarom krava sa zmyje. Ty zmyvky sa vylejú na hloh, lebo na šíp, ale človek nesmie sa pri tom ozierat. Pri tom sa Čítá: »Tento ochvat ochvatný vyšel ze zeme. Ze zeme-s vyšel, do zeme vejdzi, keď ze zeme-is vyšél, véjdzi do vrby. Ái já toto nerobím se svoju mocú, ale s Krista Ježiša božskú dopomocú.«

Keď sa lichva nesce chovat, má si gazda za prah v maštali zakopat živého ježa. Uvidzí, že si tým pomôže. (Mor. Lieskové.)

Keď kráva nemá mlieka, má sa dať čertové něco (Asa foetida), bielý psinec (psí lejno) a horký lopuch na devat uhlíč-kov a kráva sa mosí tým okadzit od chvosta do hlavy. Pri tom sa mosí čítat: »Nerobím toto se svojú mocú, ale s Krista Pána božskú dopomocú.« (Bohyně Zigova v Melěicích.)

Je-li kráva začarovaná, dá gazdinka její mléko do plýtké, dřevěné misky a šlehá do něj šípovým prutem, při čemž rovněž něco čítá. Šípem bije se čarodějnice do tváře a běda pak té ženě, která by poškrabaná ve tváři v tu chvíli do stavení vešla. íNové Město nad Váhom.)

Keď je priškodzené mlieko, má sa cedzit cez devět velikých ďatelinék. (Beckov.)

Pohádky z Kostelce nad Vltavou.

(Zapsáno v letech 1880—1888.)

Jar. Karpas:
Zlatohvězd.

Byl kupec, měl 3 dcery. Po jeho smrti šly do lesa a tak tam uvykly, že se jim odtamtud ani nechtělo. V jednom městě byl bohatý kupec a měl 3 syny. Ti velice milovali střelbu. Jednou honil v onom lese jeden z nich a uviděl ty tři krásné sestry sedět pod dubem. Jedna se mu zalíbila. Šel domů a zjevil to otci, žádal ho, jestli ji smí pojmouti ża ženu. On si tedy pro ni šel a oženil se, dostal krám kupecký.

Jindy honili jsou v témž lese jeho bratří, druhý a třetí, ? uviděli ty ostatní dvě. I oženili se, a otec dal každému krám kupecký a tak dlouho všickni živi byli šťastně a spokojeně.

Museli tři bratří přes moře. Loučili se. Manželka nejstaršího přislíbila, že než půjde, že mu dá udělati do všeho pokoje pěkné nářadí z bílého mramoru, druhá připověděla, že druhému a sobě nechá ušíti krásné šaty. Třetí, ta nejmladší, přislíbila tomu nej-


Předchozí   Následující