Předchozí 0101 Následující
str. 98

pul noci opatri do džveredla, aby vidzela svojeho budúceho frajira.

Keď z večery ostaňu dajaké okrušinky, ta jich rucaju do vody, že by bula čistá. Keď sú dzeci bití do Viliju, budú bité caltý jok.

Keď ľudze idú na půlnoci do koscela, ta podlá vetru sádza, že jaký budze rok. Abo keď idú na půlnoci do koscela, ta každý pre sebe postavi klacik ku pecu a potom, jak prindu ZO'Z koscela, ta patra, že čij klacik spad na zim, ta že ten do roka zomre. Gazda keď pridze na pul noci z koscela, ta vežne ľalatak chleba do gembi a idze dac kravom, bo hvara, že budií mac tote kravy velo mliko.

Na Viliju, keď dzivka zamita hižu, pozbira šicke šmece a neše ih vonka. Keď pridze na prah, začne hutoric: »breš pšičku breš, kde muj milý jest« a na ktorú stranu pes breše, tam je teraz jej milý.

Včas rano ženy hodza požicac (vypůjčit) lopaty i ihli do susedoch, ale gdo múdry, ta nepožiči, bo keď požiči, ztraci na caly rok šcesce. Na Vianoce paľa lúdze sebe švičky a kemu najskorej zahašne, ten najskorej umre. Keď še dahto na Novy ÍRiok umije s peněžnai, ta budze mac prez cahy rok penězi.

Piesne Betlehemcov (koledu). (Velké Bielice). Pásol Fedor ovce, na zelenej luke harom, farom, fidlidom na zelenej luke. Fedor ovce predal, aj peniaze prehral harom... Prišiel k nemu reznik, aj s nim strakatý psik... Kamarád, kde si Kubu nechali Po zadku sa vlečie, plnu kapsu syra nesie a žinčica mu dolu sárami tečie. Kde ste mňa tam nechali,, všeci psi ma trhali. Nechaj ma, bratříčku, za malú chviličku driema sa mi, neskoro som prišol s ovečkami. Kukučky kukaly, ftáčkovia zpievali, na salaši. Páni naši s Bohom. Rodina naša beží do salaša k Ježiškovi maličkému v jasličkách uloženému. Dobre sa tu majte, s Bohom ostávajte, aj ty vaše volky, čo vam na-voteili sena do stodolky.

Zdena Hochová-Brožíková:

Z vánočních besed na Vysocku.

Nepatrný článek o zvláštnostech mluvy lidové na Vy-socku vzbudil živý zájem. Nasvědčuje tomu několik lichotivých zmínek v časopisech a hrstka doplňků v dopisech mně zaslaných i redakci »Českého Lidu«. Povzbuzena těmito projevy, pokračuji ve snaze, seznamovati s dalšími ukázkami lidové mluvy ve Vysokém nad Jizerou, zapsaných o vánočních


Předchozí   Následující