Předchozí 0177 Následující
str. 174

VI. Pověry o uhranutí, uřknutí neb udělání.

Všude u nás věří na uhranutí, neboli uřknutí, neboli udělání. Očima lze uhranouti, zvláště uhrančivýma. Lid říká: »Ten má ahránčlivé oči.« Lid říká síle a pronikavosti, kterou některý člověk v očíeh má, uhránělivost, a vysvětluje si to tím způsobem, že prý v očích takového člověka jest jed, který uhrane člověka i zvíře. Zasáhne-li člověka, ochromí jej na celém těle, že se na nohou i na ostatním těle třese, neb dostane bolení hlavy, břicha, těžko od žaludku a pod. Proto chrání některé lidi před uhranutím, a také od něho odpomáhají různými prostředky.

1. Když se má novorozeně koupati, tu se plivne do> vany proti uhranutí.

2. Nebo: Když jde šestinedělka do kostela, má si proti uhranutí přetříti obličej podolkem sukně, anebo naprskati si na nehty, a přetříti si tím oči.

3. Je-li někdo uhranutý, a chce-li to věděti určitě, má vzíti mísu, do ní nabrati vody, a nad tou vyhoditi uhlíky dřevěné, žhavé do povětří. Padne-li většina uhlíků do vody, jest uhranutý. Chce-li si od uhranutí pomoci, nechť smočí třikrát uši, ústa a čelo ve vodě té. Pak udělání se ztrácí.

4. Velmi se věří na uhranutí dobytka. Na př. koní. Uhranutý kůň prý se třese, a za nějaký čas svalí k zemi. Tu prý jest nejlepším prostředkem svléci košili, a tou otříti koně od zadu ku předu proti srsti, načež uhranutí přestane.

5. Jde-li někdo cizí do chléva, má říci: »Požehnej Pán Bůh,« anebo: »Pán Bůh napřed, já za ním,« zvláště jestli je tam kus nového dobytka, na př. tele. Jinak jest nějaký kus uhranut.

6. V některé krajině byl též ten zvyk, že domácí poprskali rychle všechny kusy, šel-li někdo cizí do chlíva, proti o u č e j i (ourčeji).

7. Dobytek prý sám pozná, kdo je uhránčlivý. Jde-li někdo cizí do chléva a zabtičí-li najednou všechny kusy, jest uhránělivým.

8. Lid zná též prostředky, jak vypátrati toho, kdo uhranul krávy:

a) »Na rozpálený plech od lívanců lije se mléko, a tu 'uřk-nuyší sám přijde.«

b) »Hospodář« má vyvrtati do prahu u chléva dírku, ve-tlouci tam rozžhavený uhel, posypati hlinou a mlékem od špatné dojnice křížem políti. Kdo prvý cizinec přijde — ten té krávě »udělal«.


Předchozí   Následující