Předchozí 0176 Následující
str. 173

6. Které děvče sní první koláč při pečení jejich na svatbu, to se nejdříve vdá.

7. Když se pohádají svatebčané, bude nesvorné manželství.

8. Nechce-li se při svatbě vůz s místa hnouti, tu začaroval jej nepozvaný na »veselku«. Aby hnuli s místa, mají jej ihned pozvati na svatbu, a když se tak stalo, má se třikráte sekerkou zaklepati na formánek.

9. Chce-li nevěsta, aby muž poslouchal, nechť' mu šlápne při kopulaci v kostele na palec.

10. Při oddavkách dávají svatebčané pozor, kam se kloní plamen svíček. Kloní-li se na stranu nevěstinu, bude poslouchati nevěsta; pakli na stranu ženichovu, ženich. Pakli hoří přímo, bude mezi nimi svornost.

11. Když přijíždí ženich k nevěstě, uvidí-li oh svou vyvolenou dříve než ona jej zpozoruje, bude poslouchati ona. Pakli se to stane obráceně, bude manžel pod pantoflem.

IV. Pověry o nemocech.

1. Chce-li někdo, aby se mu bradavice ztratily, nechť potře je třikráte teplým pometlem z pece při pečení chleba.

2. Jde-li přes most někdo, jenž má bradavice, a začnou-li zvoniti hrana, má říci: »Zvonějí hrana, nevím komu, bradavice lezte dolů.« A tu prý se bradavice ztratí.

3. Chce-li někdo, aby se mu bradavice ztratily, musí poprosit někoho, aby vzal bílou nit, nad každou bradavicí, aby pak udělal na té niti uzlík se slovy: »Ve jménu Boha Otce, slez bradavice.« Když to tak udělá nade všemi, má tu uzlovatou nit svinouti a pochovati pod okap, aby, jako ta nit shnije, shnily i bradavice.

4. JSTaroste-li někomu na spáncích neb pod ušima tvrdá bulka, říkají jí »návní« neboli »dávní« kost, a za prostředek proti ní udávají: »Onemocnělý ať jde na hřbitov, vezme obalenou rukou nějakou kost umrlčí a tou bulku onu zatlačí.« Tato pak brzy zmizí.

5. Když chce někdo, aby se mu boule ztratila, má vzíti kost z umrlce, a při západu slunce boulu s ní zatlačovat. Když se boula ztratí, má se kost pochovat pod okap.

6. Když se dělá na prstu bidlák (na konci prstu ohnivé maso, takže kost vyčuhuje), tu se má chytiti ropucha, rozříznouti a dáti na prst. To prý pomůže k uzdravení prstu.

7. Má li někdo bolesti v hlavě, má si dáti na hlavu mísu s ovsem, a postaví-li se dotyčný na špičky, aby mísu na hlavě udržel, tak jsou to> jistě »stříly«.


Předchozí   Následující