Předchozí 0181 Následující
str. 178
A. Vilímek:

Moderní čarodějnice přistižená před soudem.

Rodina, o které chci vypravovati, netěšila se nikdy přízni a lásce svých sousedů, a každý se jí raději vyhnul, než by s ní přišel do styku. Mezi sousedy vyprávělo se, že prý čaruje. V noci svítívali od večera do rána, říkajíce na jaře, že se svítí housatům, jindy že ten neb onen je nemocen a po-podobně. Lid však si šeptal, že u K. straší. Jinak jsou pracovití, do kostela chodí, každý rok na Sv. Horu a na jiné pouti.

Ke konci června podařilo se konečně odhaliti několika rázným mladíkům, co je pravdy na řečech roztrušovaných. V sobotu, vypravuje mi hodnověrný svědek, »sedělo nás několik na zahradě (večer). Bylo asi 9 hodin, uhlídali jsme oheň v hoře. Brzo nato přiběhne jeden mladík, že K. čaruje. Budeme dávati pozor!«

V neděli pršelo a K. byla v sousední vesnici, Dlouhé Lhotě. V pondělí byla zase doma, a maminka přinesla od F., že pan F. viděl K. ještě s jedním sousedem v hoře čarovati a že si na ni počíhá.

Sluníčko zapadalo a K. tíhla tiše do hory s klínem, zabalená jako čarodějnice. Soused F. již ji čekal v hoře. Tu přiběhne k nám Josef sousedův, že již K. jde. Sebral naše čeledíny a ještě několik jiných a obešedše horu, šli naproti čarodějnici. Já jdu na Vrcha, aby snad ji nechytali v hoře a ona zatím na Vrchách nebo v Rovnejch (jména polí) neěarovala. Vyšed za ves, spatřím, že se v hoře kouří. Alou přes náves, seberu, kde který mladík, běžíme k hejnému, jenž s holí stál na zápraží. »Už čaruje!«, a rovnou běžíme do hory. Já dal se stranou přes pole k Roháči (t. j. hostinec při silnici), aby tudy nemohla utéci. V tom »Ježíš Marjá Josef!«

Obrátím se. Co se dále odehrálo u přítomnosti pobouřené vesnice a co začalo u okresního soudu v Neveklově a skončilo před trestním soudem v Táboře, nemíním zde vypisovati. Toliko podotýkám, že vymlouvala se, jako by pálila oheň, aby zaplašila zajíce z hrachu! Avšak strážník brzo se přesvědčil o pravdivosti její řeči.

Nyní vypíši některé okolnosti, jež lépe poslouží k seznání čar a »šmejdů«:

Zmíněného večera, pokud dalo se pozorovati, chodila kolem onoho pole, nasbírala suchého chrastu, nařezala jalovce, u ohniště pak ještě nezapáleného byla nalezena myš, kus sukna, kus kůže a chlupy z dobytka všech barev.

Záhy sehnalo se i jiných pozorování a čar: Dcera jejich


Předchozí   Následující