Předchozí 0182 Následující
str. 179

lezla jednou po jejich zahradě v noci po kolenou, a když zpozorována byla z našeho dvora, v jehož sousedství jest jmenovaná zahrada, zaslechla smích, rychle se vzdálila.

Lidé K. viděli v noci choditi po mezích a něco buď sbírati neb na zemi dávati.

Chodila kolem naší pšenice za večera, vláčíc za sebou bílou plachtu. Byla prý to špinavá košile, aby byla pšenice snětivá.

V noci běžela po návsi, zahalena jsouc v bílou plachtu.

Večer dávala do plotů uhlíky.

Přiběhla k Měřičkovům, když měli »uděláno« krávě, a slouha jí pomáhal. Ten (již zemřel asi před 10 lety) řekl jim: »Kdo sem první přiběhne, ten to je.« Nyní chytila žena-čaro-dějnice vdovu po pastýři a povídá: »Ten nebožtík, váš muž, je mi tím vším vinen. Když tehda byl u těch Měřičků, tak jim povídá: Kdo sem první přijde, ten to je. Já v tom peču chleba (bylo to odpoledne), potrebujú podpáliti, nemám doma sirky, běžím pro ni na neštěstí k Měřičkovům, a už na mne, že jsem čarodějnice. Jestli propadnu (totiž před soudem, neboť sami žalovali, že byli zbiti, nehledíce, že sami rvačku začali), půjdu na »krchov« a tam mu budu na hrobě tancovat, a až vstane, já se s ním budu prát.« To jsou její slova.

Tolik zatím podávám jako příspěvek k nynější- poverčivosti našeho lidu. (Neštětice u Neveklova.)

F. Čižmář:

O lakomém hospodáři.

(Nářečí vizovské na Moravě.)

Býl jeden lakomý hospodář, a žádný čeledín nemohl u něho udr-žat, co tak býl lakomý. Dyž k něm služebný přišel, zjednal sa s ním dycky tak, že sa nesmí pacholek na hospodára nigdá pohněvat, aň hospodář na pacholka. Ker ý sa spíš pohněvá, tož ten druhý má právo mu uřezat nos. Proto nechtěl už u něho žádný slúžit, ale přeca sa ešče jeden trefil, co si trúfál u něho vybyt. První deň dělal svú prácu, jak mohl, ale aň siňdaní, aň oběda, aň večeře nedostál. Druhý deň to samé, a dyž sa to opakovalo aj třetí deň, pacholek už sa nemohl přemoct a na miléhoi hospodára sa pohněval. Ale ten nemešká ja, nos mu uřezal a řekl mu, že ho nemôže potřebovat.

Pacholek bez nosu, smutný a hladný odešel. Na cestě potkal kamaráda, kerý sa ho ptal, do mu ten nos uřezal. Milý pacholek všecko mu vyložil, ale ten přeca sa toho nelekl a že


Předchozí   Následující