Předchozí 0214 Následující
str. 211

roč. VI., čís. 7 v příloze »Holešovsko« řídící učitelka Fr. MinaX říková výstižně a zajímavě předvádí život obyvatel obce Držkové ve článku: Jak se bydlí a žije na Valašsku). Většina obyvatel (téměř v každé chalupě) odedávna dovedně vyrábí dřevěné lopaty, vidly, hrábě, dřevěné mísy, vařečky, loukotě, t r a káře, kolečka, želbře, putýnky, stoličky, šindel a jiné věci ze dřeva. Za dřívějších dob hotovili též 1ámky a potírky na len a konopě, motovidla a kolovrátky na předení.


Obr. 1. Jan Horsák z čísla 2 v Držkové se svými dvěma pomocníky vyrábí krabice, puténky a lopaty.

Pozn. redakce: Studující VIII. třídy reál. gymn. v Holešově, František Starý, pořídil ochotně několik zdařilých snímků domácího průmyslu v Držkové, z nichž spisovatel této stati, náš horlivý spolupracovník, obětavě svým nákladem pro Český Lid dal poříditi štočky, jako již v jiném článku předchozím. Za tuto vzornou náklonnost k Českému Lidu, jenž stále vlastně zápasí pro přílišný náklad tisku a obrázků o existenci, vyslovuji díky upřímné, nelíčené.

V Držkové poblíže myslivny »na Hutích«, jakož i za dědinou ode dávných dob dýmají (pálí) milíře, nazývané »kopy«. »Strýc od kopy«, jak říkají uhlířovi, zasadí do země kůl, kolem něhož složí 20—30 m3 polenového dřeva do komolého kužele, obloží dřevo smrkovým nebo jedlovým chvojím, »četinú«, zasype vše .vmúrem« (uhelným prachem s hlínou), do múru lenkou tyčkou udělá několik průduchů, jimiž by kouř z milíře vy-


Předchozí   Následující