Předchozí 0213 Následující
str. 210

scházeti klát, na němž se dřevo štípe a přisekévá, jakož i »strýc« či stolice, na níž se dílo pořízem obřezuje a uhlazuje.

Jedni pracují doma, druzí zase roznášejí nebo rozvážejí hotové výrobky dřevěné po světě na taligách,1) pěších dvoukolo-vých vozíkách, tažených jedním nebo dvěma členy rodiny. Ze domácí výroba tato jest již prastarého původu, poznati lze ze zápisu v urbáři obce Horní Vsi (okres Holešov) z r. 1724: »... V té obci jeden každý usedlý k panské ruce po třech stech šindela povinen dělati jest...«

Zvláštní druh domácího průmyslu vykazují obce Kostelec u Štípy a, Štípa (druhdy soudní okres Holešov, nyní nově utvořený soudní okres Zlín), bohatší obce, ležící na rovině, kde po domácku prováděna byla výroba h u n ě n ý c h valašských papučů. Soukenická valcha při cestě ke Zlínu trvá v Kostelci u Štípy doposud. Dnes ovšem podomácí výroba pa-pučů postupně zaniká, a bývalí papučáři chodí za výdělkem do blízkých obuvnických továren Baťových ve Zlíně.

Obec Štípa sama jako význačné mariánské poutní místo slynula zvláštním ještě průmyslem, výrobou zboží poutnic k é h o, o němž níže bude zmínka.

Tomuto domácímu průmyslu valašskému věnovaly zákonodárné sbory státu československého pozornost. Vládní nařízení dne 25. listopadu 1926 číslo 216 Sbírky zákonů a nařízení státu čsl., jímžto se provádí zákon o podomním obchodě, v § 2. v seznamu krajů a míst, jejichž obyvatelé požívají zvláštních úlev, co do nastoupení a provozování podomního obchodu, vyznačuje na Moravě místa, jakož i druh domácího průmyslu v nich pod literou e) téhož paragrafu doslovně takto: »... Soudní okres Vizovice, pak obce Držková, Fryšták, Kašava, Lukov, Horní Ves, Dolní Ves, Vítova a Vlčková v soudním okresu Holešov, obce Kostelec u Štípy, Štípa v soudním okresu Zlín, pokud jde o d o-máckou výrobu dřevěného nářadí (lopatek, stoliček, hrábí, dřevěných vidlí, kosisek, pometel, sponek na prádlo, vařeček a t. d.), dubových a slaměných o šatek a košíků a zboží g a 1 a ni te r n; í, p lj e t ie n é, h u n ě n é, papuče a zboží poutnické. . .«

Předeslav tento úvod, hodlám zatím jen stručně upozorniti na zvláštnosti jednotlivých obcí, pokud se týče domácího průmyslu. Podrobnější pojednání s popisem postupu prací a pojmenování jednotlivých součástek pro nedostatek volné chvíle odkládám na pozdější dobu.

Držková, chudá obec, vzdálená od Holešova 22-8 km (ve Vlastivědném Sborníku župy Olomoucké z měsíce března 1928,


*) Frt. Bartoš, Lid a národ I. 193.

Předchozí   Následující