Předchozí 0224 Následující
str. 221

lého z předu k otvírání. Solidíc podle provedené rámové skříně, pocházejí řezby z prvé polovice XVIII, století. Jeden řezaný obraz štípský chová pisatel těchto řádků též ve svých národopisných sbírkách.

V celém dalekém okolí proslulé bylo štípské Zamykalovo pernikářstvi. Starý Zamykal byl kostelníkem, pernikářem a vóskařem. Zemřel někdy okolo roku 1900. Syn už pernikářstvi neprovozuje. Pouze hojně krásných, uměle vyrezávaných per-nikářských kadlubů všech možných tvarů, uložených ve sbírkách pisatele, jest historickým dokladem zaniklého pernikářstvi štípského a dovednosti Zamykalovy.

Busava (v soudním okresu bystřickém pod Hostýnem, okr. hejtm. Holešov). Národopisně zajímavá obec, jížto básník Frt. Táborský, rodák z Bystřice pod Hostýnem, věnuje knihu: Eusava. Život valašské dědiny. Slovem vypravuje František Tá horský, kresbou Adolf Kašpar. Olomouc, nákladem R. Promber-gra. Kniha vyšla roku 1928. (Pozn. red.: Českému Lidu poslána nebyla!) Na Busavě hotoví doposud šindel a lúkoťáky (loukotě pro koláře). »Lúkoťáky lukoťář enem vyokřeškuje (dá dřevu hrubý tvar) a složí do hranky (hranice). Přídú kupci a skupí ja to na kopy. Doma mosí ju kolář ešěe vybrať, aby byla na kolo«. Za dřívějších dob hotovili též škopíky, prsténky a dračky, louoa na svícení. »Stružek na dračky« (hoblík na louče) leží v některých chalupách na roště už jen na památku. Řezání šindele Busavjany zvěčnila malířka M. Gardavská na známých krojových pohlednicích z Eusavy, vydaných E. Prombergrem. Také malíř Ad. Kašpar v knize Táborského kolorovaným obrázkem zvěčnil výrobu »šindela« na Rusavě.

Na konec pojednání o domácím průmyslu na Holešovsku nutno ještě uvésti, že ve všech téměř osadách, při horách ležících, živí se chudé obyvatelstvo výrobou metel z březového proutí. Metly výrobci přinášejí na trh do města a roznášejí je po hanáckých vesnicích na prodej.

A. Lisický:

Lidové písně z Ostravice na Lašsku.

Na svých potulkách po dialektu lašském zapsal jsem v Ostravici několik písní lašských. Zpívala je (r. 1908) zpěvačka 56 let stará. Chlubila se, že umí tolik písní, že by jich »na volskú kožu nenapsat«.


Předchozí   Následující