Předchozí 0230 Následující
str. 227

3. A ja płacu a lituju vinka zeleného, že sem ho pozbyła pro tebe samého.

4. Vybirała sebe mezi chasnikami — jako lesný ptáček mezi malinami.

5. Vybiraía sebe, ež sebe přebrala, až tu nejkyslejši malinku dostała.

6. Vedla sebe, vedla, jakby sama jedna, z vysoké lavice na nižučku sedla.

7. Zpivaj, ptáčku mały, zpivaj v černe ho^e, co mi Pan Buh slubil, minuť mně němože.

8. Sľúbil mi chudobu — poručena Bohu; »lubił, mi tež roz koš — chvála Panu Bohu.

J. Čižmář:

Herbáře československé dobytčí.

II.

Začátek v č. 2. tohoto ročníku, str. 58.

Keby čarodejnica lichve porobila, má sa spravit z vlčího hrachu (Aristolochia clematitis) vecheť a hrant (koryto) ním dobre vydrhnúť. Druhý, takový vecheť má sa dat lichve zesci (sežrati). (Kalnice na Slovensku.)

Dojí-li kráva krvavé mléko, vyvede se ze chléva ven, seškrabe se prach z prahu téhož chléva, zapálí na uhlí, načež se kráva převede přes oheň zpět do chléva a má pomoženo. (Vizovice na Moravě.)

Zahánění ouroků dobytku: »Nedělej si znamení, co neros:e kamení od Krista Pána narození, k tomu mně dopomáhej Bůh otec, Bůh syn, Bůh Duch svatý, Matka boží, všickni svatí.« (Eukopis z Čáslavi.)

Dyž sa kráva dlho neběhá, tož sa mlékem téj krávy, kerá prám od pastýřa přišla, postříká chléb a dá sa ji se solú zežrat. (Vizovice na Moravě.)

Aby sa jalůvka behala, má sa uvařit turánek (Erigeron acris), prestrelec (třesalka, Hypericum perforatum) a petrželie. Odvar z toho má se jalovici dáti vypíti, zbytkem pak má se umýti. (Kalnice na Slovensku.)

Aby kráva ostala stelná, zmňate sa prosná kaša s nátěstú a dá se krávě zežrat. Ale napřed sa jí pustí krev. Také ji zapřáhají do vozu, aby se protáhla. (Vizovice na Moravě.)

Aby kráva stelná ostala, náčin spálit fazol a ten prach se


Předchozí   Následující