Předchozí 0231 Následující
str. 228

studenú vodičku jéj dat vypit. Potom už ostane „stelná, lebo ta fazol jéj stáhne krv. (Mor. Liesková na Slovensku.)

Aby krávy steine zostały: ukradni u suseda kus cesta (těsta), keď majú chlieb péci a nech to cesto cez stáje (práh) maštale prejde; potom ho dávaj kravám jesci a budú steine. (Slovenský rukopis z Mor. Lieskové.)

Keď sa nemôže kráva otelit, má sa žajlík mlieka uvařit a smiešat s uvareným klokočom a ešče horúce do kravy vylát. Lebo klokoč (Staphylea pinnata), čo nenije přirostlé, šecko z tela vyžene. (Mor. Liesková na Slovensku.)

Po otelení dává se krávě chléb se slaninou, »aby sa v ní omastilo«. Potom jí dávají nápoj, do něhož se »crkne« trochu svěcené vody.

Aby se kráva brzy »očistila«, dávají se jí do žrádla mladé listy celerové. Když pak se kráva vyčistí, najde se v čistidle tak zvaný »užitek«. Tento dávají ve chlebě zakrytý krávě ze-žrat, aby měla žluté máslo. (Vizovice na Moravě.)

Na Slovensku zove se čistidlo »ložie« a mozku podobný přírostek v čistidle »máslenička«- Tuto »másleničku« dávají krávě s bílou cibulí a se žloutkem, aby dala hojný užitek.

»Aby prvotélka měkko dojila«, dává hospodyně hrátek, dĺžku s prvním mlékem, »mleziva« zvaným, na peřinu. »Pro boží požehnání« má se dáti první máslo do kostela a podmáslí chudým. (Vizovice na Moravě.)

Keď sa tela ocecá, najlepšie je rozpustit záprdek (zasmra-děné vejce) a do něho aj s tú škrupelinú vcisknút. Také je dobré dat tela na krátký čas do bariny (hnojůvky) až po samé brucho. Lebo tá barina z neho tú horúěnosť vytáhne. (Mor. Liesková na Slovensku.)

Aby tele všecku trávu žralo, i tu, co je kolem kravinců, má se jemu huba kravincem vytříti. Tak nebude »mlsné«.

Aby bylo tele tvrdorohé, má se jemu »to měkké« pod pazourky vyrýpnouti.

Kope-li kráva při dojení, má se jí vybíti palicí od žebráka. (Vizovice.) Za týmž účelem vytáhne hospodyně šindel ze střechy sousedovy (ale před východem slunce, aby jí žádný neviděl) a takovým šindelem třikrát od ruky krávě nohy poplácá. Aby dobytče, zvláště kráva netrkala, tož ji bouchají peřinou mezi rohy, nebo ji strkají zadkem do chléva (Vizovice na Mor.).

Aby krávy hojně dojily, vykopávají na Slovensku před sv. Jiřím tak zvaný jurský koreň. (Lathraea squamaria) a dávají jej kravám po celý rok do žrádla. Podobný účinek prý má též »malý jurský koreň« (Dentaria cuneaphyllosa). Má se však též před sv. Jiřím kopati. I cibule z Lilium Martagon (lalija) za týmž účelem kravám dávají.


Předchozí   Následující