Předchozí 0232 Následující
str. 229

»Chceš-li, aby krávy mléko měly, vezni rútu a v čem chceš, jim daj.« (Lékařský rukopis z Mor. Lieskové.)

Keď krava mlieko ztrácí, má sa jéj uvařit zajaca repka (Carlina acaulis) a dubové líscie. Aj sa má tým okádzat (okuřo-vati). (Mor. Liesková.) V Beckově na Slovensku dostávají krávy, aby dobře dojily, postruheň s posekaným vratyčom a gáfrom smiesený a upečený.

Jak jsem ve Vizovicích na Moravě slyšel, závisí množství mléka u krav též od hromu: »Bije-ji hrom do* Juří nad horama (lesy), málo krávy dójíja; bije-ji nad vodu (totiž v dolině), tož hodně.« i

Aby krávy na smetanu bohaté mléko dávaly, dává se krávám do žrádla na jaře vykopaný kořen medunice (Symphytum offic). (Vizovice na Moravě). Za týmž účelem dávají v Novém Městě nad Váhom do píce smetanník (Hypochoeris maculata). »Aby bolo honne (hodně, mnoho) smetánky, má gazdina spravit vechtík ze šedzivca. (Eupatorium canabinum) a vycierat ním látky (hrnce). (Mor. Liesková.)

Aby bolo máslo žluté a voňavé, dává se kravám do žrálla vandělica (Alngelica silvestris L.), omanový kořen a podbel (Tussilago farfara). (Mor. Liesková.) Ve Vizovicích na Moravě dávají za týmž účelem kravám do píce žarůžek (Caltha palu-stris L.). Aby bylo máslo žluté, to musí bejt leknín (Nymphaea alba), trhaný před sv. Janem Křtitelem, ten musí se usušit v chladě a dávat dobytku se solí, ale musí se utlouct na prach, a dyby to nebylo, tak lipové zrnka zvařit a vypařit máselnici. (Lékařský rukopis z Čáslavě.)

Aby lichva dobre žrala, dává sa jej do žralla laibček (Levi-sticum offic), koreň aj zelina. (Mor. Liesková.)

Když krávy nechcou žráti, tak vem vlčí mak a uvař ho v hrnci a vypař jím koryta a vymej jím huby dobře a potom vem kopytníka, to jest voňavého a uvaž ho a vypař hodně má-selnicu a uměj krávy dobře a potom ostatek jim dej do nápoje a to křížem zažehnej, to jest ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého amen. (Lékařský rukopis z Čáslavě.)

Aby statek byl zdravý: cez vlčí požer ák dávaj mu sol lízat. (Lékařský rukopis z Mor. Lieskové.)

Máš-li statek (dobytek) nemocný, vezmi oman, polian (po-lýnek), česnek a chren, na drobno skrajaj a dávaj statku. (Kal-nice na Slovensku.)

Kerý statek je chudý, na splň měsíca, keď svárajú, tým luhom ho zmyt. (Lékařský rukopis z Mor. Lieskové.)

Když chceš starou krávu na rok spravit, tak musíš míti netopýra a z toho netopýra jenom vem srdce, a ten je nejlepší, a když nemá toho, tak jen dyž má palečka (?), toho jí musíš


Předchozí   Následující