Předchozí 0250 Následující
str. 247

že to byl kazatel,^který výklad z kazatelny pepřil a sladil podle souvěkého zvyku kratochvilnými rozprávkami obsahu světského i duchovního a uchystal k tisku podobnou sbírku, jako byla staročeská úprav-a středověkých Gest Bomanorum, Buriana Valdy sbírky připovídek a historií, jako byly Rytmovní knížky, Ezopo-vy, Markoltovy rozprávky a p. Nasbíral si historky i z knih Šimona Lomnického, Bartoloměje Havlíka Srnce z Varvažova, z Rvačovského, Dobřenského atd. Světský ráz některých zápisů, jenž se neštítil i záznamů neslušných podle vkusu nynějšího, ukazoval by, že duchovní jistě by vypustil ze své příruční sbírky všeeky oplzlosti a nepřístojnosti. Znalec literatury staročeské čítaje tyto pěkné a původní rozprávky některé a zase slátaniny z nižných pramenů, přeložené volně i otrocky z cizích předloh, nesrozumitelné někdy (bylo by nutno objasniti kusé i temné narážky a hříčky slovné), brzy porozumí, že tu slyší ohlas stejně bajek klassických aesopovských, jako ioca monachorum, středověké žertovné povídačky a vtipy mnišské, klášterní, stejně jako historky nezaručené středověké i pozdější ze života panovníků a jejich dvorů, rovněž tendenční anekdoty, satirické nápady o řemeslnících a zaměstnáních, mírné i jizlivé posměšky vad i křehkostí lidských. Kmitne se také ohlas prísloví, zkazek a obyčejů z podání lidového. Všecko to podal sběratel poměrně správnou češtinou, až na pravopisné zvláštnosti a poklesky, češtinou, propletenou lidovými pořekadly a rázovitými úslovími z tehdejší znesvářené češtiny ve druhé polovici věku 17. , ¦;"/'[..

Čas, kdy sborník sestaven, od roku 1670 (kdy začíná tímto datem sbírečka) do roku 1676, kteréhožto roku je poslední záznam. I kdyby nebyly tyto číslice udány, sloh poučuje, že tato zajímavá sbírka mohla býti chystána nebo vydána v poslední třetině století 17. Titulní list, bohužel, není. Mohou tedy zde býti jen dohady padl© obsahu a slohu o autoru sborníku.

Jen letmo podávám ukázky jeho historických záznamů a raději si všímám jeho rozprávek, vážných, přísně výstražných : kratochvilných rozprávek. Poučuja, odkud vznikl pozdrav při kýchání. Libuje si v pověstech, jak živý a skutečiý král nahradil žertem i skutkem krále karetního. Sslský život posky toval mu záminku k líčení chytrosti i zpozdilosti sedláků i selek. Poddanský poměr lidu k vrchnosti naznaěsn několika příklady poučnými. Ze života katovského vybírá ukázky, někdy dosti kruté. Ženy popudlivé, vášnivé, které jen týrají, mučí hodné, milující muže, kára, v posměch uvádí. Podařené


Předchozí   Následující