Předchozí 0358 Následující
str. 355

Janek div v něm nezahynul.19) Tonička skočila, jej20) celého umyla, a do královských šatů oblekla.

Chtěli jít do svého kraje. Když přišli k té studni, Janek zamlel provazem21) a napřed lézt chtěl. Ale princesky nechtěly a napřed lezly. Když bratří kamarádi princesky vytáhly, chtěli kámen na studnu svalit a Janka zabit. Janek uhnul na stranu a šel nazpátek do zámku. Šel po pokojích a tam našel Masnu trubku22) a povídal si: »Touto hlasnou se rozveselím.«23) Zatroubil, a zástup vojáků se přihrnul.24) Mluvili vojáci k němu: »Co pán potřebuje?« On jim odpověděl: »Včil nic, na nějaký čas odejděte.« Zas našel píšťalku a zapísknul25) si ponejprv, a pluk jiných vojáků se přihrnul:26) »Co pán potřebuje1?« Janek se ptal: »Není tady žádný voják z Netálie (z Italie)?« Žádný tam, nebyl. Zapiski podruhé, přišli zase jiní vojáci a mezi nimi byl jeden z Italie. Zapřáhli čtyry páry koňů do kočárů a jeli do svého kraje.

Když přijeli k zámku, Tonička je hned poznala a byla trachta, Zavolala krále do jednoho pokoje a všecko mu vypravovala, že tento27) je jejich vysvoboditelem. Šli do pokoje, kde ti dva bratří byli a král se ptal: »Coby ten zasloužil, kdožby tvrdil, že princesky vysvobodil, ale nevysvobodil je?«28) Oni odpověděli: »Ten by zasloužil, aby byl voly trhán.« Druhý řekl: »Ten by zasloužil kolem byť lámán.«29) Princeska rozhodla:30) »Co jste sobě vyvolili, to se vám stane.« Janek padl na kolena a prosil, aby jim to nedělali, aby jich nechali u sebe,31) on že půjde do svého kraje. Vzal si Toničku a jeli do svého kraje.

Byla svatba. Zámek byl jeho a byl tam dobře živ až do smrti. Já jsem tam přišel, dali mi tam pět kostí z masa, a šel jsem tam po schodech, po kterých jsem více hlavou letěl než nohama šel.32)

Původní text Švédův: O jednom králi, co měl tři princezny.


1) Švéda: O jednom králi, co měl tři princezny. — 2) Byl jeden král... — 3) začarovaný. — 4) povidá. — 5) Tam byla jedna chaloupka, — 6) Byla tam jedna babička povídala mu: — 7) k jedné studni. ,_ 8)takový kámen. —. 9) laně. — 10) povídaly. — 11) Antonina. — 12) povídá. — 13) to ti tak smrdí. — 14) Antonína mu dala meč... a povídala mu: Vždyť drak... — 15) tak ty skoč. — 16) a když budeš slabej, tak — 17) proč utekla. — 18) zeťal. — 19) myslil, že tam zahyne. —. 20) a jej chmatla a celého jej umyla. — 21) lanou
— 22) trumpetu. — 23) Toto já se rozveselím. — 24) tak zapiski, banda vojáků se přihnala, povídá: Co pán potřebuje? — 2ö) povídá: Toto já si zapísknu. — 26) ponejprv zapiski a banda vojáků se přihnala.
— 27) to to. — 28) povídá král: Co by ten zasloužil, co princezky nevysvobodil. — 29) roztrhané. — 30) na to povídala. — 31) u toho krále. — 32) po schodech víc jsem hlavou letěl, než jsem nohama šel.

Předchozí   Následující